De Broeklanden bij Oosterhesselen wordt weidevogelnatuur

Vijftien grondeigenaren tussen Sleen en Oosterhesselen in Zuidoost-Drenthe hebben in principe ingestemd met de omvorming van 300 hectare van hun percelen langs het Drostendiep tot weidevogelnatuur. Daarmee kan de herinrichting van het gebied De Broeklanden worden afgerond.

De+Broeklanden+bij+Oosterhesselen+wordt+weidevogelnatuur
© Joost de la Court

De beekloop van het Drostendiep wordt aangepast, zodat het gebied water langer vasthoudt. De aanliggende graslanden worden omgevormd tot weidevogelreservaat. Met de ingrepen krijgt het Drostendiep een meer natuurlijke afstroming, wordt de biodiversiteit verbeterd en verkleint de kans dat benedenstrooms wateroverlast ontstaat.

In het project werken waterschap Vechtstromen, provincie Drenthe, Natuurmonumenten en een initiatiefgroep van betrokken agrariërs samen. De vijftien eigenaren moeten hun handtekening nog zetten, maar voorzitter Geert Smits van de agrarische initiatiefgroep verwacht dat dit uiterlijk in november zijn beslag kan krijgen. 'De betrokken boeren zijn enthousiast.'


Land blijft bewerkbaar

Ook na de herinrichting houdt de groep agrariërs het beheer over de percelen die anders helemaal natuur zouden worden. 'Het wordt weidevogelnatuur, een type natuur waar je als boer ook nog wat mee kunt. Het land blijft voor hen grotendeels bewerkbaar.'

In het gebied komen meer plas-draslocaties en in de zijsloten naar het Drostendiep worden stuwtjes geplaatst. In ruil voor de functieverandering krijgen de vijftien boeren een afwaarderingsvergoeding die op de 300 hectare langs de waterloop wordt toegepast. Zo nodig is elders compensatiegrond beschikbaar en zijn enkele percelen geruild. 'We hebben zo iedereen tevreden gesteld', stelt Smits.


Vochtige hooilanden

Al met al worden de Broeklanden er toch natter op, weet Smits. 'Maar het gebied was al aangewezen als natuur. Sommigen hadden het liever omgevormd gezien tot vochtige hooilanden, dat is in feite gewoon moeras. Door als boeren zelf het initiatief te nemen, hebben we weten te voorkomen dat we er helemaal niet meer terechtkunnen.'

Voor vijftien eigenaren net buiten de om te vormen zone is tevens een regeling bedacht. Omdat ook zij te maken kunnen krijgen met de gevolgen van de vernatting, wordt dit opgelost met drainage of het ophogen van hun percelen. Natuurmonumenten wil bovenstrooms De Huismaten nog verder vernatten. In totaal is dan in het stroomdal van het Drostendiep 700 hectare heringericht. 'Dan hoop ik dat het gedaan is', besluit Smits.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer