LTO Noord wil gebiedsproces Wierdense Veld opnieuw leiden

LTO Noord is bereid de kar voor het gebiedsproces in het Wierdense Veld opnieuw te gaan trekken. De belangenorganisatie stelt wel enkele voorwaarden alvorens definitief een besluit te nemen. Ook vindt nog interne consultatie plaats.

LTO+Noord+wil+gebiedsproces+Wierdense+Veld+opnieuw+leiden
© Emiel Muijderman

Zo wil LTO dat het uitwerkingsgebied voor het proces niet groter wordt dan de afgesproken 180 hectare. Ook moet het proces duidelijkheid en snelheid krijgen, met perspectief voor boeren en tuinders. 'Dit betekent onder meer zorgvuldige en transparante communicatie en een snel schadecompensatiebod in grond of geld', staat in een brief die eind november aan Gedeputeerde Staten van Overijssel is verstuurd.

LTO Noord leidde het proces tussen 2017 en 2019 ook al. In 2019 werd het gebiedsproces stilgelegd, toen duidelijk werd dat de aanwezige waterwinning dusdanig veel invloed heeft op het gebied dat het twijfelachtig was of de instandhoudingsdoelen wel zouden kunnen worden gerealiseerd. Sindsdien leidde het gebied tot veel discussie in de provincie, maar ook in Den Haag en Brussel.

Enkele maanden geleden werd duidelijk dat het proces weer wordt hervat en werd LTO gevraagd hierin opnieuw de leidende rol te spelen. 'Wij hebben dit verzoek besproken met de agrariërs in het gebied. Ze beseffen zich dat het realiseren van de instandhoudingsdoelen onontkoombaar is en dat een gebiedsproces de beste manier is om dit te bereiken, in combinatie met behoud van een vitale landbouw', aldus LTO.


Bezoek aan gebied

De organisatie wil daarbij wel de mogelijkheid om het trekkerschap op eigen wijze uit te voeren. Behalve de al genoemde punten wil LTO dat Statenleden en gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) voorafgaand aan de herstart een bezoek brengen aan het gebied en de omwonenden. Laatstgenoemden zouden ook een afgevaardigde moeten krijgen in de bestuurlijke adviesgroep.

Voorts moet er een gedegen nulmeting zijn om de staat van instandhouding van het hoogveen vast te stellen en de effecten van de maatregelen nauwkeurig te monitoren. Ook moet worden voortgebouwd op bestaande rapporten.

De provincie laat in een reactie weten het trekkerschap zo goed mogelijk te willen faciliteren en LTO op meerdere punten vrij te laten om het gebiedsproces naar eigen inzicht in te vullen. Overijssel heeft ook begrip voor het LTO-standpunt dat draagvlak van wezenlijk belang is voor het proces. Ze snappen dat instemming van betrokken partijen in het gebied noodzakelijk is als moet worden afgeweken van de gestelde voorwaarden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer