Leidende positie agrosector voldoende geborgd

De internationaal leidende positie van de Nederlandse agrosector is ook na 2030 voldoende geborgd. Het belang van duurzame voedselzekerheid maakt volgens demissionair landbouwminister Carola Schouten dat de innovatieve kracht van Nederland wereldwijd in aanzien blijft, ook als het landbouwareaal in eigen land krimpt.

Leidende+positie+agrosector+voldoende+geborgd
© ANP Persbureau

De bewindsvrouw reageerde deze week op de vraag van de Tweede Kamer of de Nederlandse land- en tuinbouw ook na 2030 nog voldoende kritische massa heeft om internationaal leidend te blijven. Volgens haar 'floreert' de landbouwinnovatie dankzij de samenwerking tussen het bedrijfsleven, de aanwezige hoogwaardige kennis en de publiek-private samenwerking.

Ze wijst daarbij op het topsectorenbeleid, het landbouwradennetwerk en fiscale instrumenten die ervoor zorgen dat Nederland qua innovatie voorop blijft lopen. Bij de uitdagingen die de sector wachten op het vlak van wonen, klimaat, energie, economie en biodiversiteit verwacht Schouten ook niet dat de leidende positie van de agrosector wordt geschaad.


Effecten bij forse krimp beperkt

Uit een recente publicatie van Wageningen University & Research blijkt dat veranderingen in de omvang van de primaire sector minder evenredig doorwerken op de agroketens. Ook bij een forse krimp zijn de effecten op de vitaliteit van de sector beperkt. Dit komt mede doordat veel agrobedrijven grote buitenlandse belangen hebben.

Het kabinet heeft zelf ook een groot belang bij een sterke agrosector. Schouten benoemt de reputatie van Nederland op het vlak van duurzame voedselproductie. Daardoor heeft Nederland onder meer een sterke stem in internationale organisaties als de Oeso en FAO en kan het een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties.

Regeringsleiders die Nederland bezoeken, zoals recent de Surinaamse president Chan Santokhi, nemen steevast een kijkje op een landbouwbedrijf. Andersom is de agrosector sterk vertegenwoordigd tijdens Nederlandse handelsmissies. Op internationale exposities, zoals momenteel de Dubai Expo, richt de Nederlandse deelname zich grotendeels op de duurzaamheid van water, voedsel en energie, aldus Schouten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer