Kritiek op tomaten uit Marokko

De Dutch Produce Association wil dat de Europese Unie strenger gaat optreden bij de import van Marokkaanse tomaten. In een brief aan de Europese Commissie stelt de sectorvereniging van afzetorganisaties voor groenten, fruit en paddenstoelen in Nederland dat de handel niet conform de afspraken verloopt.

Kritiek+op+tomaten+uit+Marokko
© Han Reindsen

Dat de afspraken niet worden nageleefd, heeft een grote impact op de tomatenmarkt in de Europese Unie, aldus de opstellers van de brief. Onder de opstellers behoren onder meer FruitVegetablesEurope en het Spaanse Fepex. De toekomst van de Europese sector staat op het spel, stellen ze.

De organisaties vragen Brussel onder andere om de manier waarop de invoerwaarde van Marokkaanse tomaten wordt berekend aan te passen. Niet alleen de prijzen van gewone tomaten zouden als leidraad mogen dienen.

Quotum aanpassen

Daarnaast wijzen de partijen erop dat het quotum van 285.000 ton dat Marokko is toebedeeld moet worden aangepast, omdat Engeland uit de Europese Unie is getreden. Het zou 237.490 ton moeten zijn. Verder moet duidelijk zijn welke tomaten uit de Westelijke Sahara komen. 'Europese consumenten willen de producten uit dit betwiste gebied kunnen herkennen', stellen de schrijvers.

De Marokkaanse tomateninvoer is Europese producenten een doorn in het oog. Ze concurreren sterk met de Europese tomaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer