Britse+varkenshouderskoepel+roept+retailers+op+geen+vlees+meer+te+importen
Nieuws
© Twan Wiermans

Britse varkenshouderskoepel roept retailers op geen vlees meer te importen

De nationale koepel voor varkenshouders in Groot-Brittannië roept retailers op varkensvlees uit eigen land in de winkelschappen te leggen, in plaats van goedkoper vlees uit Europa. Hiermee wil de organisatie voorkomen dat Britse varkenshouders failliet gaan als zij niet genoeg steun krijgen.

Groot-Brittannië kampt op dit moment met twee problemen. De Britse vleesindustrie heeft een acuut gebrek aan medewerkers, waardoor de productiecapaciteit met ruim een kwart daalde. En het nationale vleesaanbod staat onder druk, terwijl varkensvlees van elders uit Europa tegen extreem lage prijzen op de markt is. Dat stelt retailers voor een dilemma: trouw blijven aan het nationale product of importeren? De nationale koepel voor varkenshouders maakt zich sterk voor dat eerste.

Door het gebrek aan slachterijmedewerkers is op bedrijven een stuwmeer aan varkens ontstaan. Daarom werden al zo'n zesduizend dieren gedood. Om slachterijen en varkenshouders uit de nood te helpen versoepelt de Britse regering de visumaanvraag, in de hoop daarmee op korte termijn duizend slachterijmedewerkers uit de Europese Unie te kunnen aantrekken. Herstelt de verwerkingscapaciteit van slachterijen niet snel genoeg, dan wachten nog zo'n 120.000 varkens hetzelfde lot als hun soortgenoten.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer