Tweede Kamer niet voor rem op handelsverdragen

De Tweede Kamer heeft dinsdag niet ingestemd met een motie die verdere liberalisering van handel in landbouwproducten moet tegengaan, wat volgens de indieners leidt tot oneerlijke concurrentie. De motie werd ingediend door Partij voor de Dieren, SP, Volt en BoerBurgerBeweging (BBB).

Tweede+Kamer+niet+voor+rem+op+handelsverdragen
© Peter Smit

In de motie wordt de Nederlandse regering opgeroepen om niet in te stemmen met het verlagen van importtarieven, het verruimen van quota en andere liberalisering van landbouwproducten die ook in de Europese Unie kunnen worden geproduceerd.

De partijen menen dat de huidige vrijhandelsverdragen leiden tot forse extra import van goedkope landbouwproducten uit de rest van de wereld. Dat zorgt in de ogen van deze partijen voor oneerlijke concurrentie voor Nederlandse boeren. Daarnaast jagen deze verdragen ontbossing aan, wat ten koste gaat van kleine boeren en inheemse volken in die landen.


Geen meerderheid

De motie kreeg geen meerderheid. Naast de partijen die de motie indienden, kreeg de motie steun van Bij1, ChristenUnie, PVV, Forum voor Democratie en de Groep Van Haga.

Een andere motie over handelsverdragen haalde het wel. In deze motie van GroenLinks, PvdA en Volt wordt de regering opgeroepen om een 'Europees afwegingskader' te ontwikkelen dat er niet alleen voor zorgt dat vrije handel wordt bevorderd, maar ook eerlijke handel. Deze motie kon onder meer op steun rekenen van CDA, ChristenUnie, SGP, PvdA, D66 en BBB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer