Eerste opkooptranche bij Natura 2000 gericht op stoppers

De eerste tranche voor de Regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden (Rpav) is gericht op stoppers. Deelnemers kunnen niet elders een ander bedrijf beginnen of overnemen.

Eerste+opkooptranche+bij+Natura+2000+gericht+op+stoppers
© Nieuwe Oogst

Deze week maakte landbouwminister Carola Schouten bekend dat de Rpav op punten wordt aangepast. Reden is de overheveling van 133,4 miljoen euro die resteert van Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. Het gaat hierbij om de opkoop van veehouderijen zonder productierechten. Die zal vooral kalverhouderijen betreffen.


Om de effectiviteit van de eerste tranche te vergroten, is deze gericht op stoppende boeren. Om die reden is de voorwaarde gesteld dat ze niet elders opnieuw beginnen of investeren in een bedrijf, meldt het ministerie in een toelichting.


Verplaatsen bedrijven

Het ministerie laat weten dat de inzet bij de tweede tranche van de opkoopregeling er ook op is gericht om verplaatsing van bedrijven op grotere afstand van stikstofgevoelige natuur mogelijk te maken. Het gaat daarbij om ondernemers die op een nieuwe locatie door willen met hun bedrijf.

Naar verwachting worden daaraan wel voorwaarden verbonden. Als gevolg van een aangenomen motie in de Tweede Kamer moet het bij een verplaatsing gaan om een overname van een bestaande veehouderij met productierechten. Door innovatie moet op dat bedrijf emissiereductie plaatsvinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer