Roep om stoppersregeling klinkt steeds luider in Duitsland

In Duitsland klinkt de roep om een stoppersregeling naar Nederlands voorbeeld steeds luider. Landbouwminister Julia Klöckner spreekt daarover woensdag met allerlei stakeholders uit de varkenshouderij tijdens de crisistop.

Roep+om+stoppersregeling+klinkt+steeds+luider+in+Duitsland
© Twan Wiermans

De situatie in de Duitse varkenshouderij is penibel. Enerzijds gelden strenge welzijnseisen waaraan Duitse varkenshouders moeten gaan voldoen, anderzijds zetten corona en de Afrikaanse varkenspest de Duitse varkensmarkt zwaar onder druk. Reden voor de Oost-Duitse varkenshouder Leon van Dijck om begin september te pleiten voor een regeling naar Nederlands voorbeeld.

Die oproep krijgt brede bijval. Enquêtes onder Duitse varkenshouders bevestigden hun bereidheid om te stoppen. De Duitse koepel van varkenshouder geeft aan open te staan voor een 'exit-bonus'. Ook Duitslands grootste zeugenhouder LFD Holding ziet heil in productievermindering als daarvoor economische steun komt, geeft een woordvoerder van het bedrijf aan.


Meer toegevoegde waarde

De Duitse werkgroep Landelijke Landbouw (AbL) noemt een krimp van de varkenshouderij onvermijdelijk. Zij pleit voor een krimp van de varkensstapel in veedichte gebieden, in overleg met de betrokkenen. Randvoorwaarde noemt Abl een hogere toegevoegde waarde per dier en eerlijke producentenprijzen. TopAgrar meldt dat de eerste berichten zijn dat varkenshouders voorlopig niet hoeven te rekenen op verdere steun van de federale overheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer