Weidevogels+gedijen+goed+in+Woudse+waterberging
Nieuws
© Hanneke de Boer

Weidevogels gedijen goed in Woudse waterberging

In de Woudse Polder zijn dit jaar veel weidevogels geteld. Dat blijkt uit het rapport 'Weidevogelinventarisatie Woudse waterberging 2021'.

Het Hoogheemraadschap van Delfland zet zich samen met partners in het gebied in voor het behoud van weidevogels. Dat gebeurt onder meer in de waterberging Woudse Polder nabij 't Woudt in de gemeente Midden-Delfland.

De Woudse Polder is een droge berging die alleen bij extreme situaties voor wateropvang wordt benut. Onder gewone omstandigheden is de grond in gebruik bij drie boeren. De berging meet 34 hectare en kan zo' 800.000 kuub water bergen.


Buitengewoon succesvol

De resultaten van de gezamenlijke inspanningen worden gemonitord en 2021 was een buitengewoon succesvol jaar, concluderen de onderzoekers. In 2021 werden er 74 broedende paartjes geteld, waaronder 16 gruttoparen, 13 tureluurparen en 29 kievitparen.

Met de boeren heeft het hoogheemraadschap een overeenkomst waarin voorwaarden staan over hoe de grond in de berging mag worden gebruikt. Daarbij zijn ook afspraken gemaakt ter bescherming van de weidevogels. Zo wordt niet gemaaid tot 15 juni en gebruiken de boeren geen kunstmest.

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer