Braakstrook bij grasland trekt kievitkuiken

De omstandigheden van kieviten om op te groeien worden vergroot wanneer bij grasland braakstroken zijn aangelegd. Vooral heel jonge kievitkuikens hebben de voorkeur om daar hun voedsel vandaan te halen. Dat blijkt uit onderzoek van Altenburg en Wymenga in opdracht van agrarisch collectief Noardlike Fryske Wâlden en provincie Fryslân.

Braakstrook+bij+grasland+trekt+kievitkuiken
© VidiPhoto

Ondanks alle beschermingsmaatregelen worden nog altijd niet genoeg kievitkuikens groot om de populatie in stand te houden, geeft onderzoeker Jelle Loonstra van Altenburg en Wymenga aan. Nogal eens wordt over het hoofd gezien dat de kievit andere behoeftes heeft dan de grutto, stelt hij.

'De grutto is in Friesland de koning van het grasland. Veel mensen denken dat de kievit meeprofiteert van de maatregelen die worden getroffen om de omstandigheden van de grutto te optimaliseren. Dat is niet het geval. Jonge kieviten hebben veel meer moeite om in een dichtere vegetatie te foerageren. Ze hebben een ander dieet.'


Geleedpotigen actiever

Op zes locaties in Noordoost-Friesland werden in maart dit jaar braakstroken bij het grasland aangelegd. Het land werd bewerkt met een rotorkopeg of frees. Geleedpotigen, ideaal voedsel voor de kievitkuikens, werden actiever op het braakliggende land dan in grasland, merkte de onderzoeker. Oorzaak is dat de grond opwarmt door instraling van de zon.

Wat Loonstra opviel, is dat er op het braakland meer grotere insecten – groter dan 4 millimeter – aanwezig waren dan op grasland. Een verklaring kan zijn dat deze dieren zich op een kaler stuk grond beter kunnen bewegen, geeft hij aan. 'Jonge kuikens eten vooral grotere geleedpotigen als kevers. De verteringsefficiëntie is groter. Naarmate ze ouder worden, verandert hun voedselbehoefte. Dan gaan ze meer op zoek naar regenwormen.'

Uit eerdere pilots van onder andere Bond Friese Vogelwachten en LTO Noord bleek al dat kieviten graag op braakstroken bij maisland broeden. Volgens Loonstra kunnen brede greppels, kalere zwarte hoekjes waar bijvoorbeeld pinken hebben gelopen en stukken die onder water hebben gestaan bijdragen aan de overleving van kievitkuikens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer