Zienswijzen ingediend tegen 'slecht functionerend' beheerplan Zeevang

Natura 2000-beheerplan Polder Zeevang in Noord-Holland functioneert niet. Nog steeds neemt het aantal ganzen in de polder toe. Deze week diende ook gemeente Edam-Volendam een zienswijze in tegen het huidige beheer.

Zienswijzen+ingediend+tegen+%27slecht+functionerend%27+beheerplan+Zeevang
© Bert Hartman

Voorzitter Frank de Wit van agrarisch collectief Water, Land en Dijken is blij met die gemeentelijke steun. Hij sprak maandag in, samen met Irma Steenman die dat namens de melkveehouders in Zeevang deed. Dat gebeurde tijdens een raadsbijeenkomst om de problematiek toe te lichten. De veehouders ondervinden zelf ook veel hinder van de grote ganzenpopulatie.

Aanvankelijk leek de gemeente het beheerplan voor kennisgeving aan te nemen, tot de VVD-fractie poolshoogte ging nemen bij de boeren in het gebied. Die ondervinden elk jaar steeds meer schade door de ganzen die de percelen kaalvreten, plattrappen en met uitwerpselen besmeuren.


Ruggensteun

De Wit is dan ook blij met de ruggensteun van de gemeente. Die diende net als andere partijen, waaronder ook natuurorganisaties, een zienswijze in. 'We zijn al vanaf februari bezig om een goede evaluatie van het beheer te krijgen. Het onderzoek vindt plaats van achter het bureau, terwijl in het veld zichtbaar is dat de situatie onhoudbaar is geworden.'

Het vee kan amper worden beweid, terwijl ondernemers voer van elders moeten aankopen

Frank de Wit, melkveehouder in de Zeevang

Begin deze maand lukte het om een delegatie van de provincie naar de Zeevang te krijgen. 'Om een voorbeeld te geven: op papier zouden er zich tweeduizend brandganzen in het gebied bevinden. Terwijl we op dat moment in het veld er al zeker duizend telden', blikt De Wit terug.


Schade voorkomen

De provincie schermt met een schadevergoeding die de ondernemers vangen. 'Zelf heb ik inderdaad 40.000 euro uitgekeerd gekregen. Bij sommigen is dat bedrag nog veel hoger. Maar voor de duidelijkheid: we willen die schade juist voorkomen.' Met de huidige ganzendruk is een normale bedrijfsvoering volgens De Wit onmogelijk. 'Het vee kan amper worden beweid, terwijl de ondernemers gedwongen zijn om voer van elders aan te kopen.'

In de zienswijze die de agrarische organisaties hebben ingediend, wordt dringend verzocht om een ecologisch onderzoek te doen naar de effecten van de grote ganzenpopulatie op de overige natuur. 'Het kan niet anders of de weidevogels, maar ook andere soorten hebben hier onder te lijden.'

De Wit merkt dat ook de natuurorganisaties met de situatie in hun maag zitten. 'Het is hoog tijd voor een gedegen gezamenlijke evaluatie. En een plan van aanpak waarin concrete maatregelen kunnen worden genomen om het tij te keren.'


Belofte

Bijna twee jaar geleden zag natuurgedeputeerde Esther Rommel al in het veld met welke problemen de boeren in de Zeevang kampen. Destijds werd beloofd om de effecten van het beheer goed te monitoren en daarop te sturen met passende maatregelen. De Wit hoop dat die belofte snel wordt nagekomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer