Winterconsumptie aardappelen stijgt 3 procent

In de winter van 2020-2021 hebben Nederlanders ruim 3 procent meer kruimige aardappelen geconsumeerd dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen.

Winterconsumptie+aardappelen+stijgt+3+procent
© Saskia van Osnabrugge

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft de cijfers van Nielsen opgevraagd. Daaruit blijkt dat de aardappel als basis voor onder meer stamppotmaaltijden nog steeds aan populariteit wint. Onderzoeksbureau Nielsen verwacht dat deze trend de komende winter doorzet.

De consumptiegroei van 3 procent in de winter van 2020-2021 staat gelijk aan 2,5 miljoen kilo aardappelen die meer zijn gegeten ten opzichte van de winter van 2019-2020. Uit een onderzoek van Future of Food Institute, in opdracht van NAO, bleek eerder al dat boerenkool met 34 procent nog altijd de favoriete stamppot is onder Nederlanders.

Daarna volgt de stamppot andijvie met 20 procent van de voorkeurstemmen. Zuurkool en hutspot delen samen de derde plek met een aandeel van 17 procent. Zuurkool is vooral populair bij de oudere consumenten. De consumenten jonger dan veertig jaar kiezen vooral voor stamppot met andijvie.


Vrouwen zijn grotere liefhebbers

Gerechten met aardappelen zijn het meest geliefd tijdens koude dagen, zo blijkt uit het onderzoek. Op koude winterdagen kiest 35 procent van de consumenten voor aardappelen op het menu. Op warme zomerdagen is dat nog slechts 4 procent. Vrouwen zijn in de winter met een voorkeur van 40 procent nog grotere liefhebbers van aardappelen dan mannen.

De aardappel is met name geliefd bij gezinnen met kinderen. Bij 41 procent van de gezinnen met kinderen van 0 tot vier jaar staat de aardappel twee tot drie keer per week op tafel. Bij de gezinnen met kinderen van vijf tot twaalf jaar geeft maar liefst 67 procent aan zes keer per week aardappels te eten.


Koken meest populaire bereiding

Koken is veruit de meest populaire bereidingsvorm van consumptieaardappelen met een aandeel van 52 procent. Die wordt gevolgd door bakken met 17 procent en stampen met 10 procent. Tot slot blijkt uit het aardappelonderzoek dat in dorpen meer aardappelen worden gegeten dan in steden. Van de dorpelingen geeft 56 procent aan dat aardappelen zes keer per week op het menu staat, bij consumenten uit de stad is dat slechts 10 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer