Holle fritesaardappelen zorgelijk in bewaring

De hoofdoogst van de fritesaardappelen is voor een groot deel binnen. In West-Brabant is bijna alles gerooid. Ook in Flevoland is het meeste klaar. De opbrengst is door het koude voorjaar en weinig zonuren in de zomer matig. Vooral in het zuidwesten van het land zijn zorgen over holle aardappelen door een groeispurt in juni en het lage aantal knollen per plant.

Holle+fritesaardappelen+zorgelijk+in+bewaring
© Haijo Dodde

'Hooguit dat een aantal procent nog in de grond zit', stelt akkerbouwadviseur Anton van der Velde van Delphy. 'De rooiomstandigheden in West-Brabant zijn dit seizoen lastig. Telers worden telkens verstoord door regenbuien. Maar als het een paar dagen droog is, zijn de omstandigheden goed en zeeft de grond mooi', weet de Delphy-adviseur. 'Ook blijft weinig grond aan de aardappelen plakken.'

De opbrengst is matig vanwege het lage aantal knollen per plant. 'Grofweg missen aardappeltelers 5 ton per hectare ten opzichte van andere jaren', zegt Van der Velde. Verder heeft hij holle aardappelen aangetroffen. 'Dat betreft vooral grove Agria- en Fontane-knollen', zegt hij.


Opdrogen of rotten

'De vraag is hoe de holheid zich in de bewaring gaat gedragen. Bij Agria komt holheid vaker voor, maar bij Fontane hebben we geen ervaring met holle knollen in deze mate. Gaat de holte opdrogen of rotten?' De oorzaak van de holheid is het lagere tal. 'Daardoor krijg je een heftigere groei per knol', legt Van der Velde uit.

De vraag is hoe de holheid zich in de bewaring gedraagt

Anton van der Velde, akkerbouwadviseur Delphy

'Eind juni heeft het gewas een enorme loofgroei gehad. Toen heeft de plant de knolzetting uitgesteld. De aardappelen zijn door het lage tal grof geworden.'


Soortgelijk beeld

Akkerbouwadviseur Johnny Remijn van Delphy schetst een soortgelijk beeld over Zeeuws-Vlaanderen. 'Van Agria is bekend dat problemen met holheid kunnen ontstaan, maar ik zie voor het eerst verschijnselen in Fontane', zegt hij.

'Phytophthora hebben akkerbouwers kunnen beheersen door inzet van effectieve middelen op het juiste moment. Wel zie ik her en der knolphytophthora. Dat moeten telers goed in de gaten houden.' De opbrengst in Zeeuws-Vlaanderen is gemiddeld, tussen 40 en 45 ton per hectare.


Aandachtspunt

Remijn stelt dat natrot een specifiek aandachtspunt is in de bewaring. 'Het gevaar is dat het later in het bewaarseizoen nog erin kan komen, dus in het begin goed drogen en alert blijven is belangrijk.'

Zijn collega Van der Velde waarschuwt ook voor roodrot, al verwacht hij daarmee geen grote problemen. De Delphy-adviseurs denken dat de kiemrustbespuiting met maleïnehydrazide (MH) effectief is geweest.


Alert blijven

'Telers hebben genoeg kansen gehad om te spuiten onder goede omstandigheden. De plant heeft bij groeizaam weer weinig waslagen en heeft daardoor het middel goed kunnen opnemen', stelt Van der Velde. Desondanks benadrukt Remijn alert te blijven op kiemremming.

Akkerbouwer Jacob Branderhorst in het Noord-Brabantse Eethen zegt dat hij en telers in zijn directe omgeving oogstbare dagen missen door het natte weer. 'De omstandigheden zijn moeizamer dan normaal. Door de late afrijping van het gewas zijn we later gestart met oogsten.' Branderhorst heeft op zijn bedrijf een opbrengst van 48 ton per hectare. Hij schat dat collega's in de regio op hetzelfde niveau zitten.


Te weinig zonlicht

In Flevoland is zeker 60 procent van de oogst binnen, meldde verkoopleider Jeroen Nijenhuis van Agrifirm begin deze week. 'De opbrengst is vooral bij late rassen als Agria en Markies minder', zegt hij. Dat komt omdat de aardappelen in de tweede helft van het groeiseizoen te weinig zonlicht hebben gehad om goed te kunnen doorgroeien.' Volgens Nijenhuis is het meeste gerooid onder mooie omstandigheden.

'De bruto-opbrengst is 3 tot 5 ton per hectare minder dan gemiddeld, ongeveer 53 ton. De kleinere oogst komt door het koude voorjaar, weinig zonuren in de zomer en aantastingen door phytophthora', constateert de Agrifirm-verkoopleider. 'Ik hoorde van collega's dat er problemen zijn met holheid, maar dat heb ik zelf niet gezien. Dat is dus plaatselijk.'

Nijenhuis adviseert telers om in de bewaring vooral aandacht te hebben voor bacterierot en knolphytophthora. 'Houd het goed droog en doe minimaal één keer per week een controlerondje. Een extra blik werpen is altijd beter.'


Actuele markt stijgt door grote vraag industrie

PotatoNL noteert met 12 tot 16 euro per 100 kilo voor fritesgeschikte aardappelen in categorie I 0,50 euro hoger dan vorige week. Voor de productie van verse frites stijgt de notering zelfs met 1,50 euro naar 16 tot 20 euro per 100 kilo. De stijging van de actuele prijzen laat zien dat de verwerkende industrie op dit moment op volle capaciteit draait en dat er veel vraag is naar grondstof. Wel haalt de voortgang van de oogst volgens beursmakelaar De Vries & Westermann de druk enigszins van de aardappelmarkt. Op de termijnmarkt in Leipzig vertaalt zich dat in een daling van de notering voor fritesaardappelen op levering in april 2022 van 21,20 euro per 100 kilo in een week tijd naar 19,50 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer