POC berekent reële aardappelprijs op 25 euro

Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) meldt dat de kosten voor de teelt van aardappelen voor lange bewaring komend jaar 11,5 procent stijgen.

POC+berekent+re%C3%ABle+aardappelprijs+op+25+euro
© Twan Wiermans

In een berekening op basis van het kostprijsmodel van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) gaat de POC uit van een prijsstijging van 11,5 procent voor aardappelen geleverd uit de bewaring in april. De kostprijs komt dan uit op 20,50 euro per 100 kilo. Dat is een stijging van 2,12 euro ten opzichte van teeltjaar 2021.

Aansluitend berekent de POC de kostprijs voor netto 100 kilo aardappelen bij levering eind juni op 21,50 euro. Inclusief een ondernemersmarge van 18 procent komt daarmee volgens de organisatie de reële opbrengstprijs voor consumptieaardappelen na lange bewaring op 25,40 euro per 100 kilo.


Hogere kosten op veel fronten

POC-bestuurders Jacco de Graaf en Johan van der Eijk leggen uit dat aardappeltelers in 2022 op veel fronten worden geconfronteerd met hogere kosten. Als grootste stijgers noemen zij kunstmest, diesel, gas en stroom, machines en machineonderdelen en bouwkosten.

Om de hogere kosten voor de productie van aardappelen doorberekend te krijgen in de contractprijzen, is het volgens De Graaf en Van der Eijk van belang dat telers zich verenigen. Zij roepen daarom hun collega-aardappeltelers andermaal op om lid te worden van de POC. Dat kan tot eind 2021 nog voor 100 euro per jaar.

De kostprijsberekening voor consumptieaardappelen is te vinden op de website van de POC.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer