RTL Nieuws mag dossier schapenhouder inzien

Het ministerie van LNV mag het dossier van een schapenhouder gedeeltelijk openbaar maken op verzoek van RTL Nieuws. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist in een hoger beroep van een schapenhouder.

RTL+Nieuws+mag+dossier+schapenhouder+inzien
© Dirk Hol

De schapenhouder eiste dat zijn dossier geheim blijft, omdat hij bang is dat dierenactivisten dan zijn bedrijf weten te vinden. Dat is al eerder gebeurd en dat leidde tot geweld en verwondingen. Sindsdien zijn de schapenhouder en zijn gezin doodsbang. De openbaarmaking van zijn dossier weegt volgens hem niet op tegen de inbreuk op zijn persoonlijke leven.


RTL Nieuws wil informatie over het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op het dierenwelzijn bij agrarische bedrijven. De minister maakte van 474 dossiers een deel bekend met uitzondering van de gegevens waaruit de namen en adressen van de bedrijven zijn af te leiden. Die zijn zwart gelakt.

Bezwaarmaken

Voordat de minister de gevraagde informatie openbaar maakte, kregen de bedrijven wel de kans om bezwaar te maken. De schapenhouder pakte die kans. Maar de Raad van State heeft zijn bezwaar nu verworpen. De raad heeft de dossiers bestudeerd en oordeelt 'dat de minister in ieder geval terecht het standpunt heeft ingenomen dat de documenten na het weglakken openbaar gemaakt moeten worden.'

Ook oordeelt de raad dat uit de gegevens die de minister wel openbaar wil maken, niet valt te herleiden om wie het gaat en waar de bedrijfslocatie is. De schapenhouder stelde dat zijn dossier ook foto's bevat, waardoor toch zijn locatie bekend kan worden.

Volgens de raad maakte de schapenhouder niet aannemelijk hoe dit zou kunnen. 'Van een enkele foto in het dossier is een klein deel van de omgeving te zien, maar daarvan kan niet worden gezegd dat die foto's naar de locatie van zijn bedrijf leiden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer