Voor het boerenland geen 'climate control'
In het Schotse Glasgow vindt op dit moment de klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties plaats. Waar voor veel mensen klimaatverandering nog altijd een ver-van-mijn-bedshow lijkt, is dat voor boeren wel anders.
Het weer is altijd een dankbaar gespreksonderwerp, zeker onder boeren. Weerapps zoals buienradar worden continu in de gaten gehouden en sinds mensenheugenis heeft het boerenvak alles te maken met het inspelen op en rekening houden met de weersomstandigheden. De boer heeft te dealen met de grillen van het weer. Voor het boerenland is er immers nog geen 'climate control' uitgevonden.
Wat de regeringsleiders op de klimaattop in Glasgow afspreken, is van direct belang voor boeren en tuinders. Zo hebben de afspraken over het behoud van bos effect op de teelt van soja en de afspraken over methaan raken de melkveehouderij.
Goed bodembeheer
Wat boeren en tuinders zelf op hun land kunnen doen, is belangrijk. Natuurlijk helpt goed bodembeheer voor enerzijds het waterbufferend vermogen en anderzijds het afvoeren van water. Een gezonde bodem draagt bij aan een weerbaar gewas dat een (klimaat)stootje kan hebben. Daarnaast kunnen boeren een bijdrage leveren aan de klimaatoplossing door koolstofopslag.
Tegen extremiteiten is niemand opgewassen. Het helpt wel als er in de maatschappij wordt gewerkt aan een gezamenlijke aanpak. Een belangrijke rol is weggelegd voor waterschappen. Een flexibel waterbeheer is noodzakelijk om de ene keer water langer vast te kunnen houden en de andere keer het snel te kunnen afvoeren.
Financiële gevolgen
Samenwerking is ook nodig om de financiële gevolgen van klimaatextremen op te kunnen vangen. Afgelopen zomer werd duidelijk dat schadevergoeding door waterschade niet altijd vanzelfsprekend is. Een verzekering dekt niet alles en kan voor veel ondernemers niet uit. Wat is de rol van de overheid daarbij? Nadenken over de financiële gevolgen van klimaatverandering is ook risicomanagement en niet alleen een individueel, maar vooral een maatschappelijk vraagstuk.
Boeren zijn als geen ander in staat om zich aan te passen. Het weer van alledag houdt hen bezig, maar boeren en tuinders maken ook altijd grote keuzes met het oog op investeringen en de toekomst van hun bedrijf. Ze denken in generaties. In Glasgow maken ze ook keuze voor de komende generaties. Boerenverstand is dus onmisbaar.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Ford Tractor 4000 (MD) #30997
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas Schudder Volto (HA) #558277
Gebruikt, € 5.000
-
Kuhn GF8501 schudder
2006, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6195M (HA) #27565
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Zondag10° / 4°30 %
-
Maandag11° / 9°10 %
-
Dinsdag10° / 7°10 %