VS en EU werken samen aan klimaatcentrum voor landbouw

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) hebben de oprichting aangekondigd van een nieuw platform om duurzame landbouw aan beide zijden van de Atlantische Oceaan te bevorderen en zo de klimaatverandering te bestrijden.

VS+en+EU+werken+samen+aan+klimaatcentrum+voor+landbouw
© Europese Unie

'Vandaag beginnen we aan een nieuw hoofdstuk in de samenwerking tussen de EU en de VS', zeiden de Europese commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski, en de Amerikaanse Landbouwminister Tom Vilsack, in een gezamenlijke verklaring na hun bijeenkomst gisteren in Brussel.

Het platform moet dienen voor de uitwisseling van kennis en informatie tussen beide zijden van de Atlantische Oceaan om 'duurzame en klimaatslimme landbouwproductie' te bevorderen. In de gezamenlijke slotverklaring wordt niet letterlijk gesproken over voedselveiligheid, biodiversiteit of de boer-tot-bordstrategie.


Gevolgen voor levensonderhoud

Wojciechowski en Vilsack merkten op dat 'klimaatverandering al ingrijpende gevolgen heeft voor het levensonderhoud van onze boeren', met effecten variërend van 'ernstige droogte' tot 'overstromingen, bosbranden en andere catastrofale gebeurtenissen'. 'Internationale samenwerking om klimaatverandering het hoofd te bieden en duurzaamheid te bevorderen is essentieel om de harde en moeilijke toekomst die ons te wachten staat, te verzachten', zeiden ze in een aankondiging.

De politici verklaarden dat 'de EU en de VS zich op mondiaal niveau inzetten voor verbeterde en duurzame productie' om 'armoede en honger te verlichten, ons milieu te beschermen en klimaatverandering het hoofd te bieden'. Brussel en Washington beloofden samen te werken om systemen en oplossingen te ontwerpen die goed zijn voor landbouwproducenten, consumenten en bedrijven, met inbegrip van eerlijke en open lokale, regionale en internationale markten die de voedselveiligheid en -zekerheid verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer