5 vragen over gevolgen van klimaatverandering voor boeren

De gevolgen van het veranderend klimaat voor boeren en tuinders worden al langere tijd in kaart gebracht. Diverse onderzoekers zijn daarmee bezig. Toch zijn de gevolgen voor ieder bedrijf, elk gewas en voor iedere regio anders. Klimaatverandering is een veelkoppig monster.

5+vragen+over+gevolgen+van+klimaatverandering+voor+boeren
© Twan Wiermans

Wie brengt de klimaatschade voor de landbouw in beeld?

Wereldwijd en zeker ook in Nederland wordt er onderzoek gedaan naar de gevolgen van klimaatverandering voor de landbouw. Instituten die zich hiermee bezighouden, zijn onder meer het KNMI en Wageningen University & Research. In het Actieprogramma klimaatadaptatie landbouw werken LTO Nederland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Unie van Waterschappen, provincies, gemeenten en het Verbond van Verzekeraars samen.


Wat is het doel van dit actieprogramma?

Aan het einde van dit jaar moeten de risico's, knelpunten en kansen op het gebied van klimaatadaptatie per sector en type landgebruik in kaart zijn gebracht. Daarnaast worden er maatregelen voorbereid om knelpunten op te lossen en kansen te benutten. Het doel is dat in 2030 alle ondernemers in de land- en tuinbouw voorbereid zijn om effectief om te kunnen gaan met veranderingen in het klimaat. Zo wordt er voor boeren een totaaloverzicht van mogelijkheden gemaakt om zich voor te bereiden op klimaatverandering.


Welke veranderingen treffen de Nederlandse landbouw het meest?

Dat zijn veranderingen van temperatuur, neerslag, verdamping en weersextremen. In alle scenario's van het KNMI voor klimaatverandering stijgt de temperatuur in Nederland, vooral in de winters. Hete zomers en zachte winters komen vaker voor. In alle seizoenen neemt de hoeveelheid neerslag toe behalve in de zomer. De verdamping neemt met 3 tot 7 procent toe tot 2050. In de zomer is dat met 4 tot 11 procent.


Wat betekent dit voor de verschillende gewassen?

Het onderzoek 'Open teelten en klimaatadaptatie in relatie tot de financiële weerbaarheid' heeft naar een aantal gewassen gekeken. De grootste risico's voor aardappelen zijn bijvoorbeeld een nat voorjaar een nat najaar en langdurig nat in de zomer. Mais kan goed tegen warmte, maar extreme droogte remt de groei.


Zijn er ook kansen door klimaatverandering?

Ook daar is onderzoek naar gedaan. De voordelen voor de Nederlandse landbouw zijn vooral te danken aan onze innovatiekracht, waardoor er nieuwe exportproducten ontstaan. Denk aan veredeling en watertechnieken. De uitgangspunten voor Nederlandse boeren en tuinders zijn bovendien een stuk gunstiger dan voor bijvoorbeeld landen rond de Middellandse Zee waar sommige teelten niet meer mogelijk zullen zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer