Copa-Cogeca: 'Klimaattop kans om landbouwpotentieel te benutten'

Koepelorganisatie Copa-Cogeca van de Europese land- en tuinbouw vindt dat er op de klimaattop COP26 in het Schotse Glasgow meer aandacht moet zijn voor de rol die de sector kan spelen bij het tegengaan van klimaatverandering.

Copa%2DCogeca%3A+%27Klimaattop+kans+om+landbouwpotentieel+te+benutten%27
© Nieuwe Oogst

Europese boeren en landbouwcoöperaties werken al aan het beperken en tegengaan van de effecten van klimaatverandering, stelt Copa-Cogeca. Er zijn verdere instrumenten en ondersteuning nodig om het ware potentieel ervan op het gebied van emissiereductie te benutten.


'Geen enkele andere sector in Europa zal op natuurlijke wijze emissies uit de atmosfeer kunnen verwijderen. Om ons volledige potentieel te benutten, hebben we zowel consistent beleid als algemene steun van het publiek nodig', zegt Copa-voorzitter Christiane Lambert. 'We zetten ons in voor de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs en de doelstellingen ervan. Die zijn onhaalbaar zonder de volledige betrokkenheid van de land- en bosbouwsector.'


Concurrentiepositie

Volgens Copa-Cogeca is het stimuleren van gerichte maatregelen op nationaal, regionaal en mondiaal niveau de beste manier om verdere vermindering van de landbouwemissies te bereiken. Dat gebeurt dan zonder de productie en voedselzekerheid onder druk te zetten. Het is daarbij zaak om oog te houden voor de concurrentiepositie van Europese boeren en tuinders op de wereldmarkt.

Om tot een transitie te komen, kunnen beperkingen van landgebruik en landbouwinputs als gewasbescherming of kunstmest pas worden opgelegd als er echte alternatieven en compensatiemiddelen beschikbaar zijn. Copa stelt dat de land- en tuinbouw niet verandert door het wegstrepen van subsidies of het beperken van de middelen. Dat kan wel door het stimuleren van boeren en tuinders door middel van echte oplossingen en een hogere waardering van hun werk.


Bredere ontwikkeling op gang brengen

Copa-Cogeca hoopt dan ook dat de discussies in Glasgow verdere en bredere ontwikkelingen op gang brengen over de rol van land- en bosbouw bij het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen en het bestrijden van klimaatverandering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer