Klimaattop boekt eerste succes rondom stoppen ontbossing

Update - Honderd landen, waaronder Nederland, hebben tijdens de klimaattop COP26 in Glasgow een akkoord bereikt om in 2030 ontbossing te beëindigen, evenals bodemdegradatie. De landen trekken daarvoor 10 miljard euro uit, waarvan Nederland 170 mijoen euro bijdraagt.

Klimaattop+boekt+eerste+succes+rondom+stoppen+ontbossing
© ANP Persbureau

De afspraak die dinsdag op de tweede dag van de top in Glasgow bekend is gemaakt, wordt gesteund door de leiders van bosrijke landen als Brazilië, Rusland, Canada, Indonesië en Congo.

De landen die meedoen bezitten 85 procent van de bossen wereldwijd. Het gaat om een gebied van zo'n 34 miljoen vierkante kilometer. De Britse premier Boris Johnson, die gastheer is van de klimaatconferentie COP26, noemt de deal 'een mijlpaal om de bossen op aarde te beschermen en herstellen'. Elke minuut gaat nu een gebied van zo'n 27 voetbalvelden verloren door ontbossing.


Om de belofte waar te maken, wordt tot 2025 omgerekend 10,2 miljard euro aan publiek geld uitgetrokken. Daarnaast zal ook 6,2 miljard euro aan privaat geld worden geïnvesteerd. Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Noorwegen en een aantal filantropische instellingen zijn ook overeengekomen om 1,5 miljard euro direct te investeren in inheemse volkeren om bossen te beschermen.


Handel in soja

Daarnaast hebben meer dan dertig financiële instellingen, waaronder verzekeraars en vermogensbeheerders als Aviva, Schroders en Axa, aangegeven te willen stoppen met investeringen in activiteiten die verband houden met ontbossing. Ongeveer eenzelfde aantal landen zegt de handel in palmolie, soja en cacao een halt toe te willen roepen. Veel bos wordt gekapt om dergelijke producten te kunnen verbouwen.

Van bossen wordt ook wel gezegd dat ze de longen van de aarde zijn, ze nemen een groot deel van de CO2 op. Dat ook Brazilië meedoet is goed nieuws voor de Amazone, het grootste tropische regenwoud op aarde. Daar is op grote schaal bos gekapt voor de landbouw.

De afspraak die nu is gemaakt, is omvattender dan een eerdere deal die veertig landen in 2014 hebben gesloten. Ook toen werd afgesproken ontbossing tegen 2030 te beëindigen en tegen 2020 te hebben gehalveerd.


Prijskaartje Nederland

Aan de toezeggingen die Nederland om ontbossing en verschraling van grond tegen te gaan hangt een prijskaartje van 170 miljoen euro. In totaal hebben de circa honderd landen die de Global Forest Finance Pledge hebben getekend 12 miljard dollar (omgerekend ruim 10 miljard euro) toegezegd voor het akkoord.

Het geld kan tot en met 2025 gebruikt worden om te voorkomen dat bossen gekapt worden, om behoud van biodiversiteit te ondersteunen en om mensen bij te staan die van de bossen afhankelijk zijn. In het akkoord staat ook dat de voedselketen duurzamer gemaakt moet worden. De productie van voedsel en andere landbouwproducten is een belangrijke oorzaak van ontbossing.

Ook Nederland draagt via de productie van voedsel bij aan ontbossing, erkent het kabinet al langer. Daarom had het demissionaire kabinet ook al aangekondigd het programma te steunen om de wereldwijde ontbossing vanaf 2030 te stoppen. Op welke manier het kabinet concreet zal bijdragen aan de Global Forest Finance Pledge wordt nog nader uitgewerkt, laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer