Grote steun in Glasgow voor methaanplan EU en VS

Meer dan honderd landen staan achter het voornemen om richting 2030 de uitstoot van het broeikasgas methaan fors te verminderen. De Global Methane Pledge werd dinsdag gesloten tijdens de klimaattop COP26 in het Schotse Glasgow.

Grote+steun+in+Glasgow+voor+methaanplan+EU+en+VS
© Europese Unie 2021

De Global Methane Pledge heeft als doel de uitstoot van methaan tot 2030 met 30 procent te reduceren ten opzichte van 2020. Het plan werd in september gelanceerd door de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) en is nu door meer dan honderd landen omarmd.

'We kunnen niet wachten tot 2050', zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in Glasgow. 'We moeten de uitstoot snel terugdringen.' De Amerikaanse president Joe Biden noemt methaan 'een van de krachtigste broeikasgassen die er zijn'.


Volgens Von der Leyen is het reduceren van methaan 'een van de meest effectieve dingen die we kunnen doen om de opwarming van de aarde op korte termijn te verminderen.' Ze noemt dit het laaghangend fruit in de aanpak van de klimaatverandering.


Snellere oplossing

Hoewel meer van het broeikasgas CO2 in de lucht zit, wordt de reductie van methaan gezien als een snellere oplossing voor de opwarming van de aarde. Methaanmoleculen hebben namelijk een veel sterker effect op de temperatuurstijging dan afzonderlijke CO2-moleculen.

Ongeveer 40 procent van de methaanuitstoot is afkomstig uit draslanden, veenweide- en moerasgebieden. Maar het grootste deel komt uit menselijke activiteiten, zoals verkeer, transport, de veehouderij, de teelt van rijst en de uitstoot uit rottende vuilnisbelten.


Fracking grote bron

Onderzoekers zien een andere grote oorzaak in fracking, een techniek waarmee gas wordt gewonnen in delen van de VS. Dit zou verantwoordelijk zijn voor de versnelling van methaanniveaus in de atmosfeer sinds 2008.

Het nieuwste rapport van het IPCC-klimaatpanel meldde afgelopen augustus dat methaan verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van de opwarming die de aarde al heeft doorgemaakt. Datzelfde rapport maakt ook een onderscheid tussen methaan uit de veehouderij en uit het verbranden van fossiele brandstoffen.


De uitstoot uit de veehouderij wordt volgens het IPCC in relatief korte tijd weer vastgelegd in het plantaardige voer dat dieren eten en heeft daarom een kleiner effect op de klimaatverandering. Methaan uit fossiele brandstoffen is geen onderdeel van een dergelijke kringloop en blijft daarom langer actief in de atmosfeer.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer