Nog geen verplichting voor nemen anti-wolfmaatregelen

Veehouders die aanspraak willen maken op schade veroorzaakt door wolven hoeven voorlopig nog geen voorzorgsmaatregelen tegen het roofdier te nemen. De schaderegeling is zonder aanvullende voorwaarden tot 2023 verlengd.

Nog+geen+verplichting+voor+nemen+anti%2Dwolfmaatregelen
© ZLTO De Langstraat

Dat heeft de uitvoeringsorganisatie BIJ12 van de gezamenlijke provincies bekendgemaakt. Eerder adviseerde de speciale Wolvencommissie dat wolfwerende maatregelen voor 2022 moesten zijn genomen. De provincies willen de boeren daarvoor extra tijd geven.

Uit buitenlands onderzoek blijkt volgens BIJ12 dat schade aan landbouwhuisdieren niet zozeer samenhangt met het aantal wolven of het aantal landbouwhuisdieren, maar vooral met de inzet en effectiviteit van preventieve maatregelen. Schade door wolven valt niet geheel uit te sluiten, maar de kans op een aanval door de wolf kan wel sterk worden beperkt door de inzet van de juiste preventieve maatregelen.


Over 2021 zijn tot nu toe 52 aanvallen van een wolf op een landbouwhuisdier vastgesteld, meldt het ANP. Honden en vossen vallen veel vaker schapen en geiten aan. Boeren krijgen wolvenschade gecompenseerd als met zekerheid vaststaat dat het dier verantwoordelijk is. Dit wordt middels dna-onderzoek vastgesteld.

Wolven hebben een grote voorkeur voor wild, zoals edelherten, reeën en wilde zwijnen. In gebieden waar de wolf een territorium heeft gekozen worden bijna geen landbouwhuisdieren meer aangevallen. Het zijn meestal rondzwervende wolven die toeslaan, aldus wolvenkenners.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer