Gelderland verwacht minder draagvlak voor wolf als aantal groeit

Gelderland verwacht dat het maatschappelijk draagvlak voor de terugkeer van de wolf afneemt naarmate het aantal dieren groeit. Door het toenemende aantal wolven botsen de belangen van mensen vaker met het natuurlijke gedrag van het dier, aldus de provincie.

Gelderland+verwacht+minder+draagvlak+voor+wolf+als+aantal+groeit
© Pixabay

Volgens de Gedeputeerde Staten Gelderland zijn maatregelen nodig om zo 'conflictarm' te leren omgaan met de wolf, blijkt uit antwoorden op vragen van VVD, CDA en ChristenUnie.

In Nederland leven nu vijftien tot twintig wolven, blijkt uit recent onderzoek. Veruit de meeste zitten in en rond de Veluwe. Het grootste aantal wolven verblijft in gebieden waar toch al niet of nauwelijks toeristen mogen komen. Als de populatie zich uitbreidt, moeten die stiltegebieden misschien ook worden uitgebreid. Want ook het leefgebied van de wolf is internationaal beschermd.


Gelderland voorziet ook een andere omgang met het wild in de bossen. Onderzoek toont aan dat gevestigde wolven vooral herten, reeën en wilde zwijnen opeten. Tot nu toe wordt elk jaar een deel van het wild afgeschoten om de populaties binnen de perken te houden. Over een paar jaar ziet het faunabeheer er anders uit, denkt de provincie. Of er tegen die tijd vierhonderd wolven in Nederland zijn, zoals sommige deskundigen denken, is niet te zeggen. Daarvoor is nieuw onderzoek nodig.

Veehouders krijgen nu nog alle schade vergoed die wolven aan hun vee hebben veroorzaakt. Op termijn moeten ze een deel van de kosten om hun vee te beschermen zelf dragen. Volgend jaar verschijnt een nieuw Interprovinciaal Wolvenplan waarin voorstellen staan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer