Tweede vogelgriepuitbraak in Zeewolde

Op een pluimveehouderij met vleeseenden in het Flevolandse Zeewolde is waarschijnlijk hoogpathogene vogelgriep (H5) vastgesteld. Dit is de tweede uitbraak in deze gemeente na de eerste op een biologisch leghennenbedrijf.

Tweede+vogelgriepuitbraak+in+Zeewolde
© Fotografie Twan Wiermans

Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om circa tienduizend10.000 dieren. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf stond al leeg en wordt bezocht door de NVWA.

In een straal van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen vier pluimveebedrijven die worden geblokkeerd. Twee daarvan stonden al leeg. De overige twee worden bemonsterd op vogelgriep. Er liggen veertien andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom de besmette locatie.

Vervoersverbod

Er is per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Zeewolde. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, maar ook voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.

Naar aanleiding van de besmettingen van vier pluimveelocaties in Zeewolde (2x), Grootschermer en Assendelft, vraagt demissionair landbouwminister Carola Schouten de deskundigengroep dierziekten om een nieuwe risicobeoordeling- en duiding. De deskundigen beoordeelden het risico op insleep van hoogpathogene vogelgriep op pluimveebedrijven begin vorige week nog als hoog. De nieuwe risicobeoordeling volgt begin volgende week.

Bezoekverbod

Een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels geldt sinds 3 november, net als tot begin juli van dit jaar, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Daarnaast geldt een landelijke afscherm- en ophokplicht. De afschermplicht geldt voor niet-commercieel gehouden risicovogels: hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels.

Het gaan dan om bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten en loopvogels. Voor commercieel gehouden pluimvee geldt een ophokplicht.


Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR)

 
<

 

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer