Tweede eendenbedrijf in Zeewolde besmet met vogelgriep

Bij vleeseenden van een pluimveehouderij in het Flevolandse Zeewolde is vogelgriep (H5) vastgesteld. De besmetting van dit nieuwe bedrijf kwam aan het licht door screening van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tweede+eendenbedrijf+in+Zeewolde+besmet+met+vogelgriep
© Twan Wiermans

Het bedrijf is onderzocht op vogelgriep, omdat het binnen het 3 kilometergebied ligt van het eendenbedrijf dat 4 november besmet bleek. Daarnaast bleek vrijdag dat enkele dieren klinische verschijnselen hadden. Dat was reden om het bedrijf ook te bemonsteren.

De besmetting betreft waarschijnlijk een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. Het gaat om circa 21.000 dieren. Er vallen geen nieuwe pluimveebedrijven binnen de beperkingszone rondom dit bedrijf.


Vervoersverbod

Rond het bedrijf was in de 10 kilometerzone al een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd, dit blijft in stand. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels.

Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast geldt ook een jachtverbod in dit gebied.


Ophok- en afschermplicht

Landelijk geldt een ophokplicht voor commercieel gehouden vogels en een afschermplicht voor risicovogels. Ook geldt een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen als kippen, watervogels en loopvogels.


Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR)Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer