Vogelgriep op kleinschalig bedrijf Assendelft

Bij een kleinschalig bedrijf in het Noord-Hollandse Assendelft is bij legkippen vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Het is de derde uitbraak van vogelgriep binnen een week tijd.

Vogelgriep+op+kleinschalig+bedrijf+Assendelft
© Fotografie Twan Wiermans

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 140 legkippen en 50 loopeenden van de besmette locatie geruimd. In een straal van 3 kilometer rond het bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt onderzocht op vogelgriep. Er liggen geen andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf.

Per direct geldt een vervoersverbod voor pluimveebedrijven in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf. Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor transport van pluimveemest en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.


Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR)Landelijke ophok- en afschermplicht

Naar aanleiding van een vogelgriepbesmetting op een bedrijf vorige week is er een landelijke ophok- en afschermplicht ingesteld. Deze blijft onverkort van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels).

Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels)bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten en loopvogels, geldt een afschermplicht. Hierbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden.


Preventieve ruiming Otterlo

Op 31 oktober is in Otterlo een vleeskuikenbedrijf met 4.100 kippen preventief geruimd naar aanleiding van het traceringsonderzoek van de uitbraak in Grootschermer. Uit dit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er risicovol contact heeft plaatsgevonden.

Omdat niet volledig uit te sluiten is dat het vogelgriepvirus is overgebracht naar het bedrijf in Otterlo, en omdat dit bedrijf in een zeer pluimveedichtgebied ligt, is besloten om de vleeskuikens op het bedrijf te ruimen. Hoewel de kans op een besmetting bij dit bedrijf klein is, zijn de consequenties van een eventuele uitbraak op deze locatie zeer groot. In de 10 kilometerzone rondom het bedrijf liggen 144 pluimveebedrijven.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer