Vogelgriep bij pluimvee hobbyhouders Parrega en Scharwoude

Bij (water)vogels van een particuliere eigenaar in het Friese Parrega is vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Daarnaast is in het Noord-Hollandse Scharwoude al op 22 oktober hoogpathogene H5N1-vogelgriep gevonden bij pluimvee van een hobbyhouder.

Vogelgriep+bij+pluimvee+hobbyhouders+Parrega+en+Scharwoude
© Pixabay

De besmetting met vogelgriep in Scharwoude is te vinden op de kaart met de verspreiding van vogelgriep, zoals die op de site van Wageningen Bioveterinary Research staat. Meer informatie over deze besmetting is er nog niet.
De eerste met vogelgriep besmette wilde vogel, een grauwe gans, is op 19 oktober gevonden in het Noord-Hollandse Spaarndam.

In Parrega gaat het om circa tweehonderd (water)vogels. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de dieren geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In een straal van 3 kilometer rond het bedrijf ligt één pluimveebedrijf.


Vervoersverbod

Dit bedrijf is geblokkeerd en wordt intensief gemonitord en onderzocht op vogelgriep. Er liggen twaalf andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer rondom de besmette locatie. In die 10-kilometerzone geldt een vervoersverbod. Per 3 november geldt een landelijk bezoekverbod voor vogelverblijfplaatsen waar risicovogels worden gehouden. Een afschermplicht voor hobbyhouders geldt sinds de uitbraak in Zeewolde op 26 oktober.


Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR)
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer