Boer wapent zich tegen klimaat

Boeren en tuinders wapenen zich in toenemende mate tegen het veranderende klimaat. Ze doen investeringen en zorgen voor financiële buffers.

Boer+wapent+zich+tegen+klimaat
© Persbureau Noordoost

Dat zeggen klimaatonderzoekers en adviseurs. Zo neemt de belangstelling voor druppelirrigatie en fertigatie in akkerbouwgewassen toe, om de gevolgen van droogte op te kunnen vangen. Verzekeraar Agriver ziet steeds meer boeren met een eigen weerstation, als onderdeel van hun risicomanagement.


Er wordt ook steeds meer geïnvesteerd in waterbassins waarin zoet water van daken wordt opgevangen voor droge periodes en units die water kunnen ontzilten. Door de stijgende zeespiegel en dalende bodems is verzilting op steeds meer plekken een probleem.

Volgens klimaatonderzoeker Jan Verhagen van Wageningen University & Research is het financieel risicomanagement voor boeren en tuinders net zo belangrijk. 'Weersextremen zullen vaker voorkomen. De meeste bedrijven kiezen niet voor een brede weersverzekering, maar zorgen ervoor dat ze de financiële klap van extreem weer zelf kunnen opvangen.'


Het aanleggen van 'financiële buffers' kan volgens Verhagen op verschillende manieren, bijvoorbeeld in de waarde van grond. 'Er gaat zelden een bedrijf failliet door extreem weer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer