'Wordt het stikstof of klimaat?'

Tussen alle ophefveroorzakende toekomstplannen van de landbouw klonk het bijna als een terloopse opmerking: het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vindt dat bij de beoordeling van de staat van de natuur niet alleen naar kritische depositiewaarden moet worden gekeken. Niet stikstofneerslag zou centraal moeten staan in het natuurbeleid, maar de natuurkwaliteit.

%27Wordt+het+stikstof+of+klimaat%3F%27
© Dirk Hol

Nee, deze boodschap werd niet groot opgepikt. Wel kwam het op een zeer gelegen moment. Want de aanpak van de stikstofcrisis is een van de heetste hangijzers op de formatietafel. Door wetgeving uit het verleden staat het huidige kabinet klem. De nieuwe regering moet een doorbraak forceren. Het PBL-advies kan daarbij dienen als smeerolie.

Het lijkt te werken, want D66 houdt niet langer vast aan een halvering van de veestapel, meldt de NOS. Onteigening is geen breekpunt meer voor het CDA. Dat angstvallig wordt uitgekeken naar de uitkomst van de formatie blijkt wel uit de talloze reacties die CDA-Kamerlid Derk Boswijk via de digitale media te verwerken kreeg. Hij kan niet uit de school klappen, maar liet via Twitter weten dat het journaalitem slechts het halve verhaal vertelt.

Een ding staat vrijwel vast. De belastingbetaler zal diep in de zakken moeten tasten voor de financiering van de landbouwtransitie. Die noodzakelijkheid werd deze week ook duidelijk door de Klimaatnota van het kabinet. De klimaatverandering is maatschappelijk gezien een veel urgenter probleem dan de stikstofcrisis. Het kabinet wijst in de nota op de opkoopregelingen voor de veehouderij. Deze stikstofmaatregel draagt ook bij aan de emissiereductiedoelen van de sector.

PBL-advies kan dienen als smeerolie voor formatie

Peter Smit, coördinerend redacteur politiek en economie bij Nieuwe Oogst

Klimaatwinst als bijvangst van de stikstofaanpak. Het zou mij niks verbazen als daar straks steviger op wordt ingezet. Stikstof wordt gezien als een boerenprobleem, het veranderende klimaat treft iedereen. Dat maakt het eenvoudiger een akkoord te bereiken over het budget. De klimaatmaatregelen die het nieuwe kabinet in petto heeft zijn daarom des te belangrijker voor boeren en tuinders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer