Toekomstvisie Arla: zuivel staat op beslissend moment

De Europese zuivelcoöperatie Arla Foods heeft haar nieuwe vijfjarenstrategie onthuld. Daarin wordt aangestuurd op meer duurzaamheid en meer bio. Verder zal Arla haar investeringen met meer dan 40 procent verhogen tot 4 miljard euro.

Toekomstvisie+Arla%3A+zuivel+staat+op+beslissend+moment
© Arla Foods

Daarnaast wordt het dividend voor de boereneigenaars van het concern verhoogd tot 1 miljard euro en moet in de bedrijfsvoering een half miljard worden bezuinigd. Voortaan zal ook de nabetaling worden verhoogd van 1 cent naar 1,5 cent per kilo melk, mits het bedrijf een jaarlijkse nettowinst behaalt van minimaal 2,8 procent van de omzet.

Het concern zegt met de vorige toekomstvisie (Good Growth 2020) de positie op de wereldranglijst van grootste zuivelconcerns al te hebben verbeterd. Het hoopt met de nieuwe investeringen in meer duurzaamheid verder te groeien. Arla wisselde vorig jaar op de wereldranglijst van plaats met Royal FrieslandCampina, die nu naar plek 5 wordt verwezen.


Arla zegt met de nieuwe visie Future-26 het juiste recept te hebben om te groeien, efficiëntie te leveren en te investeren in duurzame acties. In de komende vijf jaar wil het bedrijf 'het voortouw in de sector blijven nemen op het gebied van datagestuurde duurzame zuivelproductie'. Ook zal het zijn toezeggingen opvoeren om de doelstelling van het Klimaatverdrag van Parijs te halen.


Internationale positie versterken

Tijdens Good Growth 2020, de vorige meerjarenstrategie, versterkte Arla haar positie in Noord-Europa, het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten. Arla is nu ook van plan haar aanwezigheid op de markten van China, West-Afrika en Zuidoost-Azië te versterken met boter, kaas, betaalbare biologische zuivelvoeding en voeding voor jonge kinderen.

'We bevinden ons op een beslissend moment voor de melkveehouderij en onze boereneigenaren. De dubbele uitdagingen van klimaatverandering en ondervoeding zijn de moeilijkste waarmee onze wereldwijde voedselsystemen worden geconfronteerd', zei CEO Peder Tuborgh bij de presentatie van het nieuwe meerjarenbeleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer