Merkwaarde Arla streeft die van FrieslandCampina voorbij

Arla is in de strijd om de meest waardevolle zuivelproducent Royal FrieslandCampina voorbijgestreefd. Het Franse Lactalis staat genoteerd als meest waardevol, met merken als Président, Galbani en Lactel, en verdringt dit jaar Nestlé naar plek 2.

Merkwaarde+Arla+streeft+die+van+FrieslandCampina+voorbij
© Arla Foods

Dat blijkt uit het jaarlijkse merkenrapport van Brand Finance, waarbij wordt gekeken naar de waarde van alle merken van een producent. De waarde van Lactalis daalt met 2 procent naar 11,7 miljard Amerikaanse dollar. De zuiveltak van Nestlé moet 17,7 procent toegeven en komt daarmee op 10,4 miljard dollar uit.

Danone levert 15 procent in en staat met 9,8 miljard dollar op plek 3. Het Chinese Yili wint 11 procent en komt op 9,6 miljard dollar uit. Deze onderneming heeft het aantal producten fors uitgebreid en heeft ook nieuwe Aziatische markten aangeboord. Daarbij heeft het hard gewerkt aan de merkbewustwording, onder meer door de Olympische Spelen van 2008 in Peking te sponsoren.


Stuivertje wisselen

Het Zweeds-Deense Arla boekt met 25,8 procent stijging de grootste winst in merkwaarde en komt uit op 6,9 miljard dollar. Hierdoor is het stuivertje wisselen met FrieslandCampina, die nu naar plek 5 wordt verwezen. De Nederlandse zuivelcoöperatie komt na een daling van 9 procent op 6,4 miljard dollar uit.

Ook in de categorie belangrijkste merken wisselen beide producenten van plaats. FrieslandCampina's internationale zuivelmerk Friso gaat met 3 miljoen dollar naar plek 6, terwijl het merk Arla met 3,1 miljard dollar op 4 eindigt. Het Indiase Amul staat tussen deze merken in. De ranking wordt mede bepaald door het aantal merken dat een producent voert. Zo staat Yili, dat onder één merknaam wordt verkocht, hier ook op 9,6 miljard dollar.

Door de coronapandemie worden frisdranken volgen Brand Finance zwaar getroffen. De merkwaarde in deze categorie daalt met 6 procent naar 107,5 miljard dollar. Voedsel- en chocolademerken gaan met respectievelijk 4 en 3 procent omlaag. Maar de totale waarde van de zuivelmerken blijft door de jaren heen nagenoeg gelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer