LTO: afromingspercentage fosfaat terug naar 10

De LTO-vakgroep Melkveehouderij doet een dringend beroep op demissionair landbouwminister Carola Schouten om het afromingspercentage voor fosfaatrechten weer terug te brengen naar 10. 'Er is geen enkel argument meer om dit nog langer op 20 procent te houden', stelt vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks.

LTO%3A+afromingspercentage+fosfaat+terug+naar+10
© Twan Wiermans

Meulenbroeks is ervan overtuigd dat stikstof en fosfaat volgend jaar onder de sectorale excretieplafonds terechtkomen. Wat betreft de fosfaatrechten liggen die voor de melkveehouderij nu al vrijwel onder het plafond, de totale rechten in Nederland nog niet.

Zowel de sector zelf als de makelaardij signaleren volgens Meulenbroeks dat er zeer weinig handel plaatsvindt in fosfaatrechten. 'Dat komt onder meer doordat veel stoppende melkveehouders de fosfaatrechten op de plank laten liggen. Iedereen blijft op zijn handen zitten in afwachting tot het moment dat het afromingspercentage weer wordt teruggebracht naar 10. Ik verwacht dat het terugbrengen van het aantal fosfaatrechten dus mogelijk sneller of even snel wordt gerealiseerd als het afromingspercentage per direct wordt teruggebracht naar 10.'


Een van de argumenten om het afromingspercentage tot nu toe op 20 te houden, is dat de melkveehouderij nog boven het stikstofplafond zat. Meulenbroeks: 'Ook dat argument valt weg. We hebben door het afgelopen groeiseizoen te maken met een lage melkproductie en een extreem laag eiwitgehalte. De stikstofexcretie zal dus fors minder zijn in de komende periode. Tel daarbij op dat er een stoppersregeling aankomt en dat er een voermaatregel is ontworpen die erop is gericht het eiwitgehalte in het voer van melkkoeien te verlagen, als onderdeel van de voorgestelde ammoniakmaatregelen door de sector.'

Het nog langer in stand houden van de 20 procent afroming geeft melkveehouders een negatief gevoel, stelt de LTO-vakgroepvoorzitter. 'De tijdelijke maatregel begint zo langzamerhand op een structurele maatregel te lijken. Als dat niet meer nodig is, moet je de maatregel ook zo spoedig mogelijk laten vallen.'


Afromingsvrije fosfaatlease

Meulenbroeks doet daarnaast een vurige oproep aan de Tweede en Eerste Kamer om zo snel mogelijk de wetswijziging voor de Meststoffenwet in behandeling te nemen. Schouten wil dat per 1 januari 2022 afromingsvrije fosfaatlease mogelijk wordt voor maximaal 100 kilo fosfaatrechten per jaar. Meulenbroeks: 'Wij willen een snelle behandeling in de beide Kamers, zodat boeren er in 2021 nog gebruik van kunnen maken.'

VVD en SGP in de Tweede Kamer hebben al aangegeven deze wetswijziging zo snel mogelijk te willen bespreken. Zij stellen dat woensdag voor tijdens de procedurevergadering van de landbouwcommissie in de Tweede Kamer.

Het afromingspercentage van 20 voor fosfaatrechten is sinds mei 2019 van kracht. Het fosfaatrechtenstelsel werd op 1 januari 2018 ingevoerd voor de melkveehouderij om zo weer onder het fosfaatplafond te komen en de derogatie te behouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer