Invoering fosfaatrechten zorgt voor hoger sterftecijfer melkvee

De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse melkveestapel is toegenomen door de invoering van fosfaatrechten. Dit leidt tot een hoger sterftecijfer dan enkele jaren geleden. Dat meldt Royal GD in de rapportage Diergezondheid Melkvee over het eerste kwartaal van 2020, dat minister Carola Schouten van LNV deze week naar de Tweede Kamer stuurde.

Invoering+fosfaatrechten+zorgt+voor+hoger+sterftecijfer+melkvee
© Jos Thelosen

Omdat voor jongvee fosfaatrechten nodig zijn terwijl hier geen melkgift tegenover staat, proberen melkveehouders met zo min mogelijk jongvee hun bedrijf draaiende te houden. Voor een koe zijn ook fosfaatrechten nodig, maar die brengen melkgeld in het laatje. Vanwege de beperkte jongveeopfok wordt het vervangingspercentage zo laag mogelijk gehouden.

Uit een data-analyse door GD Diergezondheid komt naar voren dat er in het vierde kwartaal van 2019 sprake is van meer rundersterfte bij dieren ouder dan 1 jaar, ten opzichte van datzelfde kwartaal in 2018. Uit een verdere analyse blijkt dat dit komt doordat de samenstelling van de veestapel is veranderd.

De veestapel in 2019 bestond uit meer oudere koeien, die twee keer hebben gekalfd of vaker hebben gekalfd dan het jaar ervoor. Deze oudere koeien hebben een grotere kans om te sterven dan jonge koeien. Het aandeel jonge koeien, dat maar één keer kalfde, is fors gedaald. Net als het jongvee ouder dan 1 jaar.

Volgens GD Diergezondheid is het hogere sterftecijfer in het vierde kwartaal van 2019 hier het gevolg van. Exacte cijfers zijn echter niet gegeven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer