Handel in fosfaatrechten kabbelt voort

De handel in fosfaatrechten staat op een laag pitje. Veel potentiële kopers wachten tot het eind van het jaar. De prijs blijft hangen rond de 145 euro per kilo fosfaat.

Handel+in+fosfaatrechten+kabbelt+voort
© Twan Wiermans

'Geleidelijk neemt het aanbod van fosfaatrechten wat toe', constateert Leon Veltman, verkoopbemiddelaar in fosfaatrechten bij Fosfaatrecht.nu. 'Maandenlang waren verkopers afwachtend met het aanbieden van hun rechten. Ze hoopten dat de prijs zou stijgen tot een niveau boven de 150 euro per kilo. Dat lijkt er voorlopig niet van te komen.'

Na een geleidelijke stijging in het voorjaar piekte de prijs van fosfaatrechten in juni op een niveau van 148 euro. Inmiddels is de prijs iets teruggezakt naar ongeveer 145 euro. Hiermee is de prijs van fosfaatrechten bijna 10 euro hoger dan vorig jaar deze tijd.

Handelaren verklaren dit verschil doordat de coronacrisis vorig jaar voor onzekerheid zorgde in de melkveehouderij. Ook de droogte speelde een rol. Die zorgde voor hogere voerkosten en een krappe ruwvoerpositie, en daardoor voor minder drang om te groeien in aantal koeien.


Weinig transacties

Ondanks het hogere prijsniveau is er ook nu geen sprake van een vlotte handel. Handelaren melden dat er maar weinig transacties worden gesloten. Weliswaar hebben melkveehouders te maken met een hogere melkprijs dan vorig jaar; daar staat tegenover dat de kosten, van onder meer krachtvoerkosten, sterk zijn gestegen.

Het gevolg is dat er op veel melkveebedrijven sprake is van een krappe liquiditeitspositie. Dit doet diverse ondernemers besluiten om nog maar even te wachten met de aankoop van fosfaatrechten. Een voordeel van afwachten tot de laatste maanden van het jaar is bovendien dat dan beter te bekijken is, hoeveel fosfaatrechten er exact nodig zijn.


Maximaal 200-300 kilo

De huidige handel in fosfaatrechten gebeurt in de meeste gevallen in porties van maximaal 200 tot 300 kilo. Ondernemers die deze porties kopen, zijn veelal melkveehouders die bezig zijn met een groeitraject.

Veltman: 'Om het prijsrisico te beperken, kopen deze ondernemers de benodigde hoeveelheid fosfaat in verschillende porties, verspreid over het jaar.'


Opleving eind van het jaar

Handelaren verwachten dat de handel in fosfaatrechten de eerstkomende maanden nog niet spectaculair zal opleven. Dit gebeurt naar verwachting pas aan het eind van het jaar. Melkveehouders die extra fosfaatrechten nodig hebben, kunnen dan ook nog de keuze maken tussen kopen en leasen.

Leasen - de huidige prijs is 38,50 euro per kilo fosfaat - is verhoudingsgewijs duur, maar kan wel het beste passen als er niet veel geld op de lopende rekening staat. De hoge kosten van lease laten zich onder meer te verklaren door de afroming van 20 procent die de overheid toepast. Fosfaatrechten leasen is hierdoor ook voor de verleaser doorgaans weinig profijtelijk.


Onzekerheid

Een onzekerheid op de leasemarkt is het moment waarop het mogelijk wordt om 100 kilo fosfaat afromingsvrij te (ver)leasen. Demissionair LNV-minister Carola Schouten kondigde vorig voorjaar aan dat ze dit mogelijk wil maken. Een van de voorwaarden die Schouten stelt, is dat het aantal fosfaatrechten in Nederland moet zijn gezakt tot onder het zogenoemde fosfaatplafond.

Niet duidelijk is of dit al het geval is, en of de mogelijkheid om 100 kilo fosfaat zonder afroming te (ver)leasen er dit jaar nog komt.


Afwachtende houding

Ammoniakrechten verwisselen mondjesmaat van eigenaar. Het is een speculatieve handel. De regelgeving is onduidelijk, bovendien verschillen de verhandelingsmogelijkheden per provincie. Waar dat wel mogelijk is, roomt de overheid 30 procent af. Dit alles maakt dat zowel kopers als verkopers zich terughoudend opstellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer