Schouten onderzoekt verruiming fosfaatbank

Landbouwminister Carola Schouten gaat kijken of een verruiming van de deelnameregels aan de fosfaatbank mogelijk is. Op dit moment komen alleen jonge, grondgebonden boeren daarvoor in aanmerking.

Schouten+onderzoekt+verruiming+fosfaatbank
© Jan van Liere

Dat heeft Schouten donderdag laten weten in de Tweede Kamer tijdens een debat over de fosfaatrechten. In de fosfaatbank zitten afgeroomde fosfaatrechten. Bij de overdracht daarvan wordt nu nog 20 procent van de rechten afgeroomd. Op dit moment is de fosfaatbank nog niet geopend, maar als dat wel het geval is, wordt er geloot en hebben jonge grondgebonden boeren voorrang.

Zowel het Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) als Caroline van der Plas (BBB) vroegen de minister om te kijken naar verruiming. Andere categorieën boeren die werken aan verduurzaming kunnen daar dan ook van profiteren, is de gedachte. De Groot noemde specifiek de biologische boeren.


Fosfaatplafond

De fosfaatbank werd in 2018 ingesteld, bij de invoering van het fosfaatrechtenstelsel. Voor openstelling van de fosfaatbank is eerst nodig dat de hoeveelheid fosfaatrechten onder het Nederlandse fosfaatplafond terechtkomt. Op dat moment gaat waarschijnlijk ook het afromingspercentage weer terug van 20 naar 10 procent. Volgens de minister is dat nog niet het geval. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.


Caroline van der Plas heeft met steun van de SGP een motie ingediend die de minister oproept om zo snel mogelijk met een wetsvoorstel te komen om het afromingspercentage van de fosfaatrechten te verlagen naar 10 procent. Van der Plas en Roelof Bisschop (SGP) vinden dat er geen reden meer is om het afromingspercentage op 20 procent te houden. Het aantal fosfaatrechten in de melkveehouderij ligt volgens hen al onder het melkveefosfaatplafond.


Knelgevallen

VVD-Tweede Kamerlid Derk Boswijk probeert via een motie de minister er alsnog toe te bewegen om de categorieën knelgevallen van de fosfaatrechtencrisis in kaart te brengen. Dat zal het volgens hem gemakkelijker maken maken om toch nog knelgevallen te helpen. 'Ik snap niet waarom dat niet vanaf dag 1 is gebeurd', hield hij de minister voor.

Boswijk ziet ook dat er voorlopig geen mogelijkheden zijn om deze knelgevallen op te lossen, omdat er geen fosfaatruimte is. Hij hoopt echter wel dat dit mogelijk zal zijn over vijf tot tien jaar. Schouten vindt dat onuitvoerbaar en vindt bovendien dat het Kamerlid boeren hier valse hoop mee geeft.


Proefstallen

Schouten probeert nog wel een oplossing te vinden voor proefstallen die op dit moment door de invoering van het fosfaatrechtenstelsel niet volledig gevuld kunnen worden. Als een proefstal niet volledig gevuld is, kunnen er ook geen uitspraken gedaan worden over de duurzaamheid ervan. Kamerleden Tjeerd de Groot (D66), Derk Boswijk (CDA) en Thom van Campen (VVD) vroegen de minister hierom.

'Ik werk aan een mogelijkheid voor boeren die hun stal willen renoveren om dieren, inclusief fosfaatrechten, tijdelijk ergens anders te kunnen stallen, zonder dat hierbij rechten worden afgeroomd', geeft Schouten aan. 'Dat kan wellicht ook een mogelijkheid zijn voor proefstallen om hun capaciteit tijdelijk te verhogen. Dat bespreek ik met de Europese Commissie en daar kom ik op terug.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer