ACM+beboet+telecombedrijven+voor+niet+melden+kabelleggers
Nieuws
© Alex J.de Haan

ACM beboet telecombedrijven voor niet melden kabelleggers

Telecombedrijven die onaangekondigd kabels leggen in particuliere grond kunnen voortaan rekenen op een boete van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit geldt ook voor werkzaamheden die niet of te laat worden gemeld.

De ACM maakt dinsdag bekend dat ze boetes van 7.000 euro oplegt aan KPN en UBR omdat zij in 2020 zonder aankondiging kabels hebben aangelegd in drie percelen in Dodewaard en Zevenbergen.

‘Grondeigenaren zijn verplicht om de aanleg van netwerken toe te staan, maar telecombedrijven moeten wel tijdig laten weten wanneer ze komen graven’, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten.


De autoriteit heeft begrip voor het tempo dat de telecombedrijven willen maken bij de aanleg van glasvezelkabels, maar ze moeten de grondeigenaren wel tijdig op de hoogte stellen.

‘We verwachten van de telecomaanbieders dat ze bij het Kadaster verifiëren wie de eigenaar is van de grond en dat ze de aannemers die de kabels aanleggen volledig instrueren. Omdat er steeds meer glasvezel wordt aangelegd, gaan we er extra op letten’, aldus Leijten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / 4°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  10 %
 • Woensdag
  8° / 3°
  70 %
Meer weer