Onderzoek wijst uit: Nederlander laat vlees niet staan

Het aantal Nederlanders dat vlees eet, blijft ook dit jaar nagenoeg gelijk aan voorgaande jaren. Dat stelt Natuur & Milieu op basis van onderzoek onder bijna duizend respondenten.

Onderzoek+wijst+uit%3A+Nederlander+laat+vlees+niet+staan
© Twan Wiermans

Ruim zes op de tien mensen omschrijven zichzelf als vleeseter, blijkt uit de Vegamonitor van Natuur & Milieu. Daarbij zien ongeveer 3 op de 10 mensen zichzelf als flexitariër en eten minstens een dag in de week geen vlees. Van de overige ondervraagden eet 3 procent wel vis, maar geen vlees.

Nog eens 3 procent noemt zichzelf vegetariër. 1 procent van de ondervraagden is veganist. Gemiddeld eten Nederlanders 5,4 dagen per week vlees of vis, 1,3 dagen vegetarisch en 0,3 dagen veganistisch. Die laatste groep eet ook geen zuivel of ei.


Hoewel consumenten aangeven vlees niet te laten staan, daalde de vleesconsumptie vorig jaar wel iets in absolute kilo's. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier. Volgens de onderzoekers had dit te maken met de coronapandemie. Door de coronamaatregelen aten Nederlanders minder vlees buiten de deur en thuis compenseerden ze dit maar deels.
Supermarkten en slagers

Dat corona de vleesconsumptie thuis wel aanwakkerde, blijkt uit de cijfers van supermarkten en slagers. Zij verkochten in 2020 24,6 miljoen kilo meer vlees dan in 2019. Deze stijging komt hoofdzakelijk op het conto van vlees (ruim 23,3 miljoen kilo) en minder op die van vleeswaren (bijna 1,3 miljoen kilo). Deze toename maakt de daling in de vleesverbruikscijfers in 2020 niet ongedaan.De totale Nederlandse vleesconsumptie bedroeg in 2020 per hoofd van de bevolking 75,9 kilo. Dat was in 2019 nog 77,8 kilo. Dit getal heeft betrekking op het totaal van vlees, botten en vet. Ongeveer de helft hiervan wordt geconsumeerd als vlees en vleeswaren.

De afname komt voor het overgrote deel voor rekening van de drie belangrijkste vleescategorieën: pluimveevlees (0,8 kilo), varkensvlees (0,5 kilo) en rundvlees (0,4 kilo). De 2020-cijfers laten voor het eerst sinds 2010-2016 weer een afname in het vleesverbruik zien.


Vleesvervangers

De verkoop van plantaardige vleesvervangers nam toe, signaleren de WUR-onderzoekers. Maar de omvang van deze markt is met zo'n 4 procent voorlopig bescheiden en lijkt de impact van de populariteit van plantaardige vleesvervangers op de consumentenbehoefte aan vlees op dit moment op zijn best gering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer