Natuur+%26amp%3B+Milieu+kraakt+waterkwaliteit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Natuur & Milieu kraakt waterkwaliteit

De waterkwaliteit in sloten, beken, grachten en kleine plassen staat onder druk. Daardoor loopt de biodiversiteit gevaar en wordt waterzuivering steeds moeilijker en duurder, meldt Natuur & Milieu op basis van eigen onderzoek.

De vele sloten, beken, grachten en kleine plassen in Nederland zijn samen goed voor een derde van het water. Toch vallen ze echter buiten de huidige rapportages over waterkwaliteit.

'We zijn geschrokken van de resultaten', aldus Rob van Tilburg, hoofd Programma's bij Natuur & Milieu. 'Slechts 1 procent van het water dat wordt gemeten, voldoet aan de waterkwaliteitsrichtlijnen. De vervuiling maakt het steeds moeilijker en duurder om ons water te zuiveren. Ook staat de natuur hierdoor steeds verder onder druk. Ingrijpen is nodig om verlies van biodiversiteit en en hoge kosten en zelfs boetes te vermijden.'

Riooloverstorten

Volgens het rapport komt een groot deel van de vervuiling door mest en gewasbeschermingsmiddelen. Ook riooloverstorten zijn een bron van vervuiling. Bovendien neemt deze vorm van vervuiling toe, omdat er steeds vaker hoosbuien zijn die het riool niet kan verwerken.

Voor het onderzoek zijn onder meer experts geïnterviewd van de ministeries van I&W en LNV, waterschappen, adviesbureaus, Wageningen University & Research en de landbouw.

Handhaving

Natuur & Milieu brengt het rapport bewust uit in aanloop naar de Waterschapsverkiezingen. De organisatie vindt dat de Rijksoverheid regie moet nemen met ambitieus beleid en een heldere taakverdeling. De waterschappen zouden daarbij veel meer werk moeten maken van kwaliteitsherstel en handhaven op overtredingen. Natuur & Milieu heeft een stemhulp gemaakt die inzicht geeft in welke waterschapspartijen werk maken van waterkwaliteit.

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer