WUR onderzoekt mest op drugsresten

Wageningen University & Research (WUR) gaat onderzoeken in welke mate mest op Nederlandse landbouwgrond is vervuild met drugsafval.

WUR+onderzoekt+mest+op+drugsresten
© William Hoogteyling

De politie verstrekt de universiteit binnenkort opdracht voor het onderzoek, meldt De Gelderlander. Aanleiding is het toenemend aantal dumpingen van drugsafval in gierputten en mestkelders. Het gaat om chemische stoffen, restproducten bij de productie van synthetische drugs als xtc en amfetamine. Volgens drugsexpert Max Daniel van de nationale politie wordt er veel minder drugsafval gevonden dan het aantal ontmantelde drugslabs zou moeten achterlaten.

De politie treft steeds minder vaak vaten met drugsafval aan in de natuur of op andere plekken. 'Er worden veel meer pillen in ons land gemaakt dan er afval wordt gevonden. Daar willen we graag zicht op krijgen. Helaas krijgen wij steeds vaker signalen dat het via de mest verdwijnt. Als politieman ben ik geen expert op het gebied van de volksgezondheid. Maar als chemicaliën het land, onze sla en bietjes of onze koeien, varkens en kippen verontreinigen, lijkt me dat geen fijn idee', citeert het dagblad de agent.


Meetapparatuur

Omdat mestoverschotten door het hele land worden verspreid, kan vervuilde mest ook zomaar elders op landbouwgrond belanden. Met meetapparatuur van de WUR is te onderzoeken of en in hoeverre mest drugsafval bevat. Het is nog niet bekend hoe grootschalig het onderzoek is en wanneer het van start gaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer