Actie+nodig+tegen+criminelen+in+sierteelt
Nieuws
© Johan Wissink

Actie nodig tegen criminelen in sierteelt

Partijen in de sierteelt moeten zich beter wapenen tegen criminelen die actief zijn in de sector. Dat concluderen onderzoekers die de criminaliteit in de sector onder de loep hebben genomen.

In het rapport 'Mainport in de tweede linie' stellen onderzoekers Edward van der Torre en Anton van Wijk dat de sierteeltsector kwetsbaar is voor onder andere drugstransporten, belastingfraude en witwaspraktijken. Dit komt door de open en internationale structuur van de sector.

Bij de mainports Schiphol en de Rotterdamse haven zijn douane, opsporingsdiensten en beveiligers aan het werk om de buitengrens van de Europese Unie (EU) te bewaken. Dat is in de sierteelt en met name op de veilingterreinen van Royal FloraHolland, een zogeheten mainport in de tweede linie, niet het geval. Drugscriminelen liften daarom graag mee met sierteelttransporten naar en binnen de EU, mede omdat de gebouwen van de bloemenveilingen in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg vrij toegankelijk zijn.

Ook is de sector vatbaar voor systematische fraude, witwassen, oplichting, arbeidsuitbuiting en het smokkelen van bijvoorbeeld sigaretten en vuurwerk, stellen de onderzoekers. Maar zij hebben niet boven tafel kunnen krijgen hoe groot de misdaad in de sector is. Dat verklaart volgens hen dat twee ogenschijnlijk tegenstrijdige taxaties waar kunnen zijn: het overgrote deel van de ondernemers in de sector laat zich niet (bewust) in met ondermijning, of de criminaliteit is substantieel, maar matig in beeld.


Maatregelen

Het in 2020 uitgevoerde onderzoek was een opdracht van de stuurgroep 'Weerbare Sierteeltsector', een samenwerkingsverband van vier gemeenten, politie, openbaar ministerie, douane, belastingdienst en FloraHolland. In het afgelopen jaar heeft de bloemenveiling al maatregelen genomen om het criminelen lastiger te maken.

Algemeen directeur Steven van Schilfgaarde van FloraHolland: 'We hebben de klantscreening, databeveiliging en het vestigingsbeleid aangescherpt. Ook is een nieuw betalingssysteem gelanceerd om witwassen tegen te gaan.' Daarnaast kan niet iedereen meer de veilingterreinen betreden.


Meer geld nodig

Volgens Bouke Arends, burgemeester van de gemeente Westland en voorzitter van de stuurgroep, is er structureel meer geld nodig om de misdaad in de sector aan te pakken. Hij pleit voor meer samenwerking tussen overheid en sector.

Donderdag is een campagne gestart die ondernemers in de sierteelt bewust moet maken van de problemen. Zij kunnen verdachte zaken anoniem melden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer