Politie Flevoland zoekt boeren op bij strijd tegen ondermijning

Met een speciale 'Week van het buitengebied' zoekt de Flevolandse politie samen met de gemeenten contact met boeren en tuinders in die provincie. Doel is meer bewustwording te creëren rond ondermijning en tegelijk de contacten aan te halen. Beide partijen hebben elkaar immers nodig in de strijd tegen criminaliteit op het platteland.

Politie+Flevoland+zoekt+boeren+op+bij+strijd+tegen+ondermijning
© Joost de la Court

Tijdens een ritje met een politiebusje van het hoofdbureau in Lelystad naar de oostkant van Biddinghuizen lijkt alles rustig. Toch heeft districtsrechercheur John Hansink bij het ondermijningsteam van de Flevolandse politie extra oog voor wat er is te zien op de erven die hij passeert. Staan er soms extra veel tonnen bij een schuur, is het erf rommelig, wat gaat er verborgen achter bosschages? 'Een beetje extra opletten kan geen kwaad. Maar je gaat het pas zien als je het doorhebt', zegt Hansink relativerend.

Flevoland is wat ondermijning betreft nog een blinde vlek, zegt projectleider Eline Kuilder van het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Midden-Nederland. 'We weten nog onvoldoende over de mate en omvang van ondermijning in het buitengebied van Flevoland. Wel is duidelijk dat het kwetsbaar is: je kunt je er relatief anoniem begeven en schuren en loodsen liggen vaak afgelegen.' Het RIEC bevordert de samenwerking tussen de veiligheidspartners om als één overheid de strijd tegen ondermijnende criminaliteit aan te gaan. De veiligheidspartners zijn naast de politie, ook gemeenten, Belastingdienst, Douane en FIOD.


Drie onderdelen

Het ondermijningsteam van de Flevolandse politie focust zich op drie onderdelen: het onderbrengen van criminele activiteiten in gehuurde boerenschuren, in bedrijfsgebouwen op bedrijventerreinen en de dumping van drugsafval in het buitengebied. Die laatste activiteit is vaak een teken dat ergens in de buurt drugs worden geproduceerd.

In Flevoland zijn boeren niet minder kwetsbaar dan elders, waarschuwt Kuilder. 'Het is hier niet anders dan bijvoorbeeld in Gelderland of Noord-Holland-Noord. Er is weinig toezicht, er is sprake van agrarische gebouwen die te huur worden gezet en agrarisch ondernemers zijn soms extra kwetsbaar als de inkomsten tegenvallen.'


Wijkagenten en boa's

Het is voor het ondermijningsteam een reden om in de eerste week van juni met de wijkagenten en gemeentelijke boa's de boer op te gaan. Door de onderlinge contacten aan te halen, kan naast gerichte voorlichting vanuit de politie het netwerk worden opgebouwd dat nodig is om ondermijning effectiever op te sporen.

Kuilder: 'Mensen in het buitengebied zijn onze ogen en oren. We denken zo meer zicht op ondermijning te krijgen. Maar dan moeten ze wel weten wat de signalen zijn, zoals een onbekende auto die op iedere dam stopt. En ze moeten ons weten te vinden. We gebruiken de wijkagenten en boa's daarom als laagdrempelige eerste aanspreekpunten. Verder kun je altijd terecht bij Meld Misdaad Anoniem.'


Boeren zijn alert

Hansink rijdt in Biddinghuizen zijn busje het erf op van akkerbouwer en pluimveehouder Corné van Turnhout. De boeren zijn alert, zeker na de laatste golf aan gps-diefstallen, meldt deze. 'Sinds we een bewonersappgroep hebben voor het buitengebied in heel Oostelijk en Zuidelijk Flevoland krijgen we het door als iemand iets verdachts ziet.'

Van Turnhout wijst erop dat ook de politie moet weten hoe het eraan toegaat op het platteland. 'Als ik 112 bel of het algemene 0800-nummer om aangifte te doen van een gps die is gestolen, zeggen ze daar: vul maar een formulier in. Ze beseffen daar niet dat het bij ons dan al gauw gaat om schades van in de tienduizenden euro's die een heel bedrijf plat kunnen leggen.'


Voorzichtig zijn

Hansink geeft aan dat juist ook daarom een wijkagent of gemeentelijke boa een ingang kan bieden voor het melden van verdachte activiteiten. Zij kennen het gebied. 'En wees uiterst voorzichtig bij het verhuren van bedrijfsgebouwen. Houd altijd het recht van toegang, zet alles op papier, vraag om identiteitsbewijzen en luister naar je onderbuikgevoel. Heb je het idee dat er iets niet klopt, ook bij anderen op het erf, stap er niet in, maar meld het bij de wijkagent.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer