Groen onderwijs Zeeland is weer toekomstproof

Binnen het project 'Samenwerking in de Groene Delta' hebben opleidingsinstituten samen met het bedrijfsleven, provincie Zeeland en ZLTO het vmbo-, mbo- en hbo-onderwijs een opfrisbeurt gegeven. Dat was geen overbodige luxe volgens projectleider Maartje Meijers van ProjectPlus. 'Er moest iets gebeuren.'

Groen+onderwijs+Zeeland+is+weer+toekomstproof
© Anton Dingemanse

Bij Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat toonden leerlingen en studenten van alle groene onderwijsopleidingen donderdag, op de Dag van het Groene Onderwijs en Onderzoek, wat ze zoal leren. 'Het leren in de praktijk en andersom de praktijk naar de schoolbanken brengen staat centraal in de vernieuwing van het groene onderwijs in Zeeland', zegt Meijers.

'De Rusthoeve is een van de praktijklocaties van de opleiding plantenteelt. Daarnaast zijn er veel agrarisch ondernemers die, soms eenmalig, hun bedrijf beschikbaar stellen voor praktijklessen. Daarnaast geven mensen uit de praktijk lessen op school. Ook zijn er trekkersimulatoren aangekocht.'


Pure noodzaak

Het project 'Samenwerking in de Groene Delta' komt niet uit de lucht vallen. De aanleiding was pure noodzaak omdat het Edudelta College, met een vestiging in Goes, in 2018 failliet dreigde te gaan. 'Dat zou dan ook het einde betekenen van de groene vmbo- en mbo-opleidingen in Zeeland', verduidelijkt Meijers.

Over de hele linie en op alle niveaus zijn de groene opleidingen inhoudelijk vernieuwd, zodat ze veel meer aansluiten bij de huidige praktijk

Maartje Meijers, projectleider ProjectPlus

'Scalda en Fontys hebben toen de handen ineengeslagen en het stokje overgenomen. Ook veel andere partijen, zoals ZLTO, FoodDelta Zeeland en andere Zeeuwse opleidingsinstituten, zijn aangesloten.'


Subsidieregeling

Met gelden van de Regio Deal, een subsidieregeling van het ministerie van LNV en provincie Zeeland, is het project opgezet om het groene onderwijs in Zeeland een boost te geven. Dat is volgens de projectleider meer dan geslaagd.

'Over de hele linie en op alle niveaus zijn de groene opleidingen inhoudelijk vernieuwd, zodat ze veel meer aansluiten bij de huidige praktijk. Vooral in het mbo is er een flinke toename van het aantal leerlingen', constateert Meijers. 'Door samenwerking met HAS Hogeschool in Den Bosch biedt Fontys op Hogeschool Zeeland ook opleidingen aan die raken aan de agrarische sector, zoals watermanagement.'


Fundament

Het project 'Samenwerking in de Groene Delta' is nu afgerond. Dat betekent dat de subsidiekraan is dichtgedraaid. Maar volgens de projectleider heeft het groene onderwijs in Zeeland nu genoeg fundament om op verder te bouwen.

'De samenwerking tussen alle partijen is gewaarborgd, zowel tussen de docenten van de verschillende opleidingen als met het bedrijfsleven en op management- en bestuurlijk niveau. Dat is vanaf nu niet meer in de vorm van een project, maar gewoon in de praktijk', zegt Meijers.

'Er is veel meer binding met de groene keten, dus studenten zijn ook breder inzetbaar dan alleen op een akkerbouwbedrijf, kwekerij of veehouderij. Het ziet er goed uit.'


Boost met Regio Deal

Binnen het project 'Samenwerking in de Groene Delta' werkten Scalda, Hogeschool Zeeland/University of Applied Sciences, HAS Hogeschool, Scholengroep Pontes, Campus Zeeland, ZLTO en FoodDelta Zeeland samen aan het verbeteren van het groene onderwijs in Zeeland. Het project startte eind 2018 en is donderdag afgerond tijdens de Dag van het Groene Onderwijs en Onderzoek. Aandachtspunten binnen het project waren doorlopende leerlijnen, een gezamenlijke onderzoekskalender en een excellentieprogramma. Groen onderwijs is een van de projecten waarvoor het Rijk geld beschikbaar heeft gesteld vanuit de Regio Deal. Met de Regio Deal Zeeland kwam in totaal 35 miljoen euro beschikbaar voor een aantrekkelijk woon- en werkklimaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer