Studenten Aeres Hogeschool zoeken koers voor hun toekomst

Welke koers kies jij? Met dit thema opende Aeres Hogeschool maandag in Dronten het schooljaar. Zo'n zevenhonderd nieuwe studenten uit binnen- en buitenland beginnen dit jaar aan hun opleiding tot agrarisch ondernemer of adviseur. Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van BBB was aanwezig om de studenten een politiek duwtje in de goede richting te geven.

Directeur Jolanda Berntsen van Aeres Hogeschool Dronten was blij dat het in het schoolgebouw weer krioelde van de studenten. 'In het afgelopen jaar hebben we hier het echte ontmoeten het meeste gemist. Zo af en toe liep je dan door een leeg gebouw en dan voelde dat als zielloos. Dus is het erg fijn dat we weer fysieke lessen hebben.'

Van de zevenhonderd nieuwe studenten is zo'n 10 procent afkomstig uit het buitenland. En iedereen hoopt zich via de opleiding in Dronten klaar te stomen voor een agrarische toekomst. Jolanda Berntsen beseft dat die toekomst veel onzekerheid met zich meebrengt, maar ze heeft er ook vertrouwen in. 'Wij staan hier voor het opleiden van de groenveranderaars. Dat betekent dat wij mee moeten met die transitie in de landbouw en dat wij dat ook omarmen, maar dat we ook onze achtergrond niet verloochenen. We staan naast de studenten bij, laten we zeggen, de bushalte waar ze nu staan. Om samen met hen de reis naar toekomstbestendig ondernemerschap te maken.'


Veel vertrouwen

De toekomst voor agrarisch Nederland ziet er vooral door de politiek onduidelijk en onzeker uit. Voorzitter Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging (BBB) gaf tijdens de bijeenkomst haar visie op de toekomst van jonge ondernemers en adviseurs.

'Wat ik sowieso hoopvol vind, is dat er ontzettend veel agrarische studenten zijn. Want dat betekent dat deze jongeren wel vertrouwen hebben in de toekomst', zei Van der Plas. 'En bij de rondleiding hier op de schoolboerderijen zag ik ook hoe studenten bezig zijn met innovaties. En hoe ze nadenken over bijvoorbeeld een tweede tak op het bedrijf. Dat vind ik mooi om te zien.'


Samen in de trekker

Van der Plas maakte tijdens haar presentatie duidelijk hoe belangrijk het is om contact te zoeken met de burger. 'De boodschap van BBB werd in het begin natuurlijk vooral door boeren opgepikt, maar volgens de laatste peilingen staan we op zeven zetels in de Tweede Kamer. Dat zijn bijna een half miljoen stemmen, dat kunnen niet alleen maar boeren zijn.'

Burgers waarderen het dat BBB denkt met gezond verstand, pragmatisch is ingesteld en zonder moeilijke taal zaken op tafel legt, stelde Van der Plas. 'Dat spreekt aan. Dus mijn voorstel bij een eventuele nieuwe protestactie richting Malieveld is dan ook om in elke trekker een burger mee te nemen. Om zo de politiek duidelijk te maken dat burgers achter jullie staan. Dus neem die burger mee. Die wil dat echt wel, hoor!'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer