Studenten leren over melkveehouderij op praktijkschool in Oenkerk

Veel melkveehouders zijn ooit naar praktijkschool Oenkerk geweest. Ze haalden er hun melkdiploma of leerden klauwbekappen. Nog steeds kun je er terecht voor trainingen. De Friese school heet tegenwoordig Dairy Trainings Centre (DTC).

Studenten+leren+over+melkveehouderij+op+praktijkschool+in+Oenkerk
© Het Hoge Noorden

'Bedrijfsopvolgers kunnen hier bijvoorbeeld een Middelbaar Kadercursus volgen', zegt Johannes Brolsma, trainer en managingpartner van DTC. 'Ze krijgen inzicht in onder andere diergezondheid, economie en voeding.' Maar ook is er een training Boerenkaas en een cursus over zuivel bereiden en afzetten.

Afgelopen week bogen de studenten van de Middelbaar Kadercursus zich over het rantsoen. In de ochtend sprak er een gastdocent, een onafhankelijk voeradviseur van de firma Nutrivice. 's Middags ging de groep de stal in. 'Hier bekeken ze het rantsoen en spraken ze over de vertering', aldus Brolsma.

De praktijkboerderij is nueigendom van zuivelbedrijf Royal A-ware. DTC huurt de locatie voor de trainingen.


Logeren op school

Vroeger konden leerlingen de nacht doorbrengen in het logeergebouw naast de praktijkschool. Dat gebeurt nu niet meer. Brolsma: 'Er was destijds veel subsidie uit Den Haag beschikbaar voor dit type onderwijs. Nu runnen wij hier een commercieel trainingsbedrijf. Een cursus inclusief overnachtingen zou onbetaalbaar worden.'

De Middelbaar Kaderstudenten blijven niet alleen in Oenkerk. Ze krijgen praktijkonderwijs op veel bedrijven in heel Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer