Cursus houdt akkerbouwers een spiegel voor

De cursus 'Ondernemen in de akkerbouw in 2030' is bedoeld om ondernemers en bedrijfsopvolgers strategisch te laten nadenken over de toekomst van hun bedrijf. 'Deze cursus biedt akkerbouwers een platform om hun bedrijfskundige vakkennis bij te spijkeren, zegt cursusleider Frank van Oorschot.

Cursus+houdt+akkerbouwers+een+spiegel+voor
© Haijo Dodde

In november start de cursus 'Ondernemen in de akkerbouw in 2030' bij HAS Hogeschool in Den Bosch. Deze opleiding voor ondernemers en bedrijfsopvolgers in de akkerbouw is onder meer een initiatief van het bedrijfsleven waaraan ook CZAV, Rabobank en Van Oers Accountancy & Advies als partners hun medewerking verlenen.

Doel van de cursus is om ondernemers een spiegel voor te houden. 'De centrale vraag is wat de cursisten willen met hun bedrijf en hoe zij verwachten dat hun bedrijf er in 2030 uitziet. Daarnaast worden ze gecoacht in hun ondernemerschap en werken we samen aan het opbouwen van een relevant netwerk', legt Van Oorschot uit.


Tien lesdagen

De cursus bestaat uit tien lesdagen die worden ingevuld met een mix van theorie en praktijk. 'Met de cursisten en diverse gastsprekers uit het bedrijfsleven kijken we naar het toekomstperspectief van de akkerbouw, naar de wet- en regelgeving en het landbouwbeleid voor het komende decennium. Samen stellen we vervolgens vast wat dit voor gevolgen heeft voor de sector en wat het doet met de verdienmodellen van de bedrijven', licht de cursusleider toe.

Het is belangrijk om zelf te herkennen wat voor ondernemer je bent

Frank van Oorschot, docent akkerbouw HAS Hogeschool Den Bosch

Vakdocenten zullen op hbo-niveau de vakkennis voor wat betreft bedrijfseconomie, bedrijfskunde en ook bedrijfsstrategie bijspijkeren. Verder wordt veel tijd ingeruimd voor individuele coaching van akkerbouwers.


Competenties herkennen

'Iedereen heeft zijn eigen competenties. De een is innovatief en de ander wacht liever af in het peloton. Het is belangrijk om zelf te herkennen wat voor ondernemer je bent. Dan krijg je ook beter in beeld welke vaardigheden je nog moet ontwikkelen', zegt Van Oorschot.

De focus van de cursus ligt op de toekomst van het eigen akkerbouwbedrijf en het ondernemerschap dat daarbij hoort. 'We gaan in op bedrijfsvormen, de organisatie van bedrijven en de arbeidsbehoefte en -voorziening', legt de cursusleider toe.


Opschaling

'Verder vragen we de ondernemers vooruit te kijken naar zaken als bedrijfsopvolging en het wel of niet opschalen van hun bedrijfsactiviteiten. Bij opschaling kun je denken aan areaalvergroting, maar ook aan ketenintegratie of het verbreden van je bedrijf.'

Tot slot benadrukt Van Oorschot dat de cursus volop ruimte biedt voor discussies en het samen van gedachten wisselen met andere ondernemers en ketenpartners. Dat kan op een open en veilige manier, verzekert de cursusleider. 'Deze cursus biedt ook een aanzet voor de deelnemers om hun netwerk uit te bouwen. Zij kunnen daarvan later profiteren in hun bedrijfsvoering.'


Directe link met praktijk

Samen met zijn broer Eric heeft Frank van Oorschot in Achthuizen op Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) een akkerbouwbedrijf. Daarnaast is hij drie dagen in de week docent akkerbouw aan de HAS Hogeschool in Den Bosch en in die functie is hij ook cursusleider van de cursus 'Ondernemen in de akkerbouw in 2030'. Op de dag van de toelichting op de akkerbouwcursus is Van Oorschot zelf ook druk met de aardappeloogst op zijn bedrijf. Tussendoor excuseert hij zich even om de transportband te kunnen verplaatsen. 'Mijn studenten en cursisten vinden het altijd interessant dat ik mijn eigen ervaringen als akkerbouwer meeneem in mijn leerstof', zegt Van Oorschot. 'Het legt de link tussen de theorie en de dagelijkse realiteit van het ondernemerschap.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer