Wetterskip maakt boerenpolders klimaatbestendig

Wetterskip Fryslân heeft vier Friese polders klimaat- en toekomstbestendig gemaakt. Dagelijks bestuurslid Jan van Weperen van het Wetterskip voerde dinsdagmiddag symbolisch de laatste werkzaamheden uit door twee polders bij Workum met elkaar te verbinden.

Wetterskip+maakt+boerenpolders+klimaatbestendig
© Niels de Vries

'We staan hier op historische grond', memoreert Van Weperen bij de Aldedyk in Workum. 'Precies vierhonderd jaar geleden werd hier een stuk van de Zuiderzee ingepolderd. Door de jaren heen is op het gebied van waterhuishouding veel gebeurd.'

Met het project klimaatrobuuste polders is bijna 6 kilometer aan poldersloten in de polders Wirdumer Nieuwland, Hemriksein Zwerver, Offerhaus en Workumer Nieuwland verbreed. Hiermee wil het Wetterskip de ecologische waterkwaliteit verbeteren door de waterplanten aan een kant te laten staan tijdens het slootschonen. Het water kan beter doorstromen omdat er meer ruimte is om het op te vangen.

Bovendien zijn de polders beschermd tegen wateroverlast bij extreme neerslag en watertekorten in droge perioden door klimaatveranderingen. Met name op dat laatste legt het Wetterskip steeds meer de nadruk. 'Waar waterschappen voorheen vooral geoliede waterafvoermachines waren, moeten we nu ook water vasthouden in gebieden waar het valt', stelt Van Weperen.


Verwijderen damwand

Ook verbeterde Wetterskip Fryslân de waterhuishouding door polders samen te voegen. In Workum gaat het om de polder Westerein (71 hectare) en polder Workumer Nieuwland (463 hectare). Onder de voormalige waterkering Aldedyk werd hiervoor een duiker aangelegd. Van Weperen verwijderde met een kraan een stuk damwand. Hiermee verbond hij de sloten aan beide kanten van de kering met elkaar.

Door de sloten aan elkaar te koppelen, kan een gemaal worden gesaneerd. Dat brengt kostenbesparingen met zich mee. 'Friesland is koploper op het gebied van gemalen. De provincie telt er ruim duizend. We willen toe naar grotere peilvakken.


Boeren staan niet te juichen

Voor het verbreden van sloten koopt Wetterskip kleine stukken landbouwgrond van de twintig grondeigenaren. De boeren staan niet te juichen. Dat geldt ook voor Cornelie Ploeg die haar 5 hectare grasland verhuurt aan een melkveehouder in Workum. 'Ik zit er niet op te wachten, want ik heb er geen enkel belang bij. En wateroverlast? De grond ligt hier hoog genoeg.'

Wetterskip Fryslân investeerde 1,75 miljoen euro in het project. Hiervan kwam 750.000 euro uit Brussel, via het plattelandsontwikkelingsprogramma.

Het klimaatbestendige project smaakt naar meer, als het aan de bestuurder van het Wetterskip ligt. Plannen zijn er ook om veenweidegebieden als Aldeboarn-De Deelen klimaatbestendig te maken. 'Dit is een voorbeeldproject dat navolging verdient', is de overtuiging van Van Weperen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer