Boeren laten 'bobofeestje' Wetterskip Fryslân links liggen

Boeren waren deze week de opvallende afwezigen tijdens een bijeenkomst van Wetterskip Fryslân over de afronding van de werkzaamheden in de polder Workumer Nieuwland bij Workum. Sommigen zijn 'des duivels' over de gang van zaken in de polder.

Boeren+laten+%27bobofeestje%27+Wetterskip+Frysl%C3%A2n+links+liggen
© niels de vries

'Het wetterskip moet zich diep schamen. Ik ga niet naar 'bobofeestjes' als het financieel nog niet is afgehandeld', reageert eigenaar Michel Visser van loonbedrijf en grondverzet Workumerwaard. Het bedrijf voerde namens het waterschap werkzaamheden uit in de polder, zoals het verbreden van sloten. Naast het loonbedrijf runt Visser ook een melkveehouderij, waarvan 30 hectare in de polder ligt.

Ook de andere agrarisch grondeigenaren lieten de bijeenkomst links liggen. 'Het wetterskip vroeg mij om tijdens de afsluiting iets te vertellen over het project. Dat vond ik wat hypocriet, want bij ons is het bijna op een rechtszaak uitgelopen', stelt melkveehouder Cor de Kleine uit Hindeloopen. Hij heeft bijna 7 hectare grond in de polder.


Krap in de grond

De Kleine heeft er niets op tegen dat de sloot werd verbreed, maar dat hij hiervoor geen vervangende grond kreeg, dat steekt hem. 'Ik ben 1.000 vierkante meter kwijtgeraakt. Dat lijkt niet zo veel, maar ik zit al krap in de grond. Als ik elders weer grond had kunnen krijgen, had ik er totaal geen probleem mee gehad.'


Tot een rechtszaak kwam het niet. 'Er werd over onteigenen gesproken. Je kunt hoog en laag springen, maar het gaat toch wel door.' Bij De Kleine is de financiële afhandeling voor 95 procent rond. 'Ik heb het geld net op mijn rekening staan.'

Visser heeft veel van de werkzaamheden zelf uitgevoerd in de polder met het grondverzetbedrijf. Op organisatorisch vlak liet het waterschap steken vallen, stelt hij. 'Een van de gemalen moet worden gesloopt. Dat weten ze al twee jaar. We stonden op het punt van slopen, blijkt de elektriciteit er nog op te zitten. Met als gevolg dat het weer langer duurt. Daar zakt je broek toch van af!'


Best transparant over afspraken

Van tevoren zijn afspraken met boeren gemaakt over de werkzaamheden. Wetterskip Fryslân komt deze afspraken voor 100 procent na, reageert dagelijks bestuurder Jan van Weperen op de boerenkritiek. 'Wij zijn daar in mijn beleving best transparant over.' Hij weet dat boeren niet staan te juichen bij dit soort projecten. 'Vaak worden wij niet met open armen ontvangen. Dat begrijp ik. Wij vragen om een gunst van de boer.'

Het doel van de ingrepen zien grondeigenaren vaak niet meteen, weet Van Weperen. 'Polders aan elkaar koppelen, is geen dagelijkse kost waarmee zij zich bezighouden. Toch moeten wij een stap voorwaarts zetten. We doen het niet om de boer te pesten. We staan voor een goed functionerend watersysteem, samen met de grondeigenaren willen wij dat zo goed mogelijk doen.'


Heel toegankelijk

Van Weperen vindt het jammer dat de agrarisch ondernemers niet bij hem hebben aangeklopt met hun bezwaren. 'Ik ben heel toegankelijk. Dat had ik willen weten. Wij willen graag transparantie. Wat ons betreft had een boer het woord mogen voeren op de bijeenkomst. Ze hoeven ons echt niet naar de mond te praten.'

Wetterskip Fryslân heeft overwogen om de bijeenkomst niet door te laten gaan vanwege de commotie in het gebied. 'Ik heb de wens geuit om er wel aan te memoreren. We moeten juist duidelijk maken wat we doen en waarom we dat doen. Net zoals boeren met de toekomst bezig zijn van hun agrarisch bedrijf, zijn wij met de toekomst van het watersysteem bezig. Dat gaat om waterkwaliteit en de aan- en afvoer van water.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer