Friesland zet in op ecologisch slootschonen

Wetterskip Fryslân, Cumela en de agrarische collectieven in Friesland zetten dit najaar in op ecologisch slootschonen, ook wel natuurvriendelijk schonen genoemd. Hiermee wordt tijdens het schonen van sloten rekening gehouden met de flora en fauna in een watergang.

Friesland+zet+in+op+ecologisch+slootschonen
© Han Reindsen

Volgens de betrokken partijen hebben steeds meer boeren en loonwerkers oog voor het creëren van meer biodiversiteit, maar zijn zij nog zoekende naar mogelijkheden om hier invulling aan te geven. Door ecologisch te schonen, wordt een flinke boost aan het leven in en rondom de sloot gegeven. Door het materiaal (de maaikorf, ecoreiniger en/of baggerpomp) op de juiste werkwijze in te zetten, krijgen slootdieren de kans om te vluchten.

Een deel van de waterplanten mag in de sloot blijven staan en tijdens het schonen worden wortels zo min mogelijk beschadigd. Hierdoor wordt de biodiversiteit in de sloot substantieel vergroot. Door het slootmateriaal niet in het talud, maar op of over de insteek af te zetten, is er minder uitspoeling van voedingsstoffen naar de sloot.


Demo's en poster

Deze maand vinden er op verschillende plaatsen in Friesland demo's en kennissessies plaats over het thema. Daarnaast is er een poster ontwikkeld, die duidelijk maakt wat er met natuurvriendelijk schonen wordt bedoeld. Maar ook wat dit inhoudt en wat voor planten en dieren zich zoal in de boerensloten bevinden waar rekening mee gehouden moet worden.


© Wetterskip Fryslan

'Het was eerst wel wennen dat je de sloten niet meer 100 procent schoon 'hekkelt', maar je ziet al na een korte periode dat het voor de biodiversiteit, flora en fauna veel beter is', weet Coördinator Age Flapper van agrarisch collectief Súdwestkust. 'Met een relatief eenvoudige en niet kostbare maatregel per bedrijf kunnen we met z'n allen veel doen aan natuurinclusieve landbouw.'


Hoofdwatergangen

Wetterskip Fryslân geeft aan dat de hoofdwatergangen ieder jaar worden gehekkeld, zodat een goede doorstroming van water gewaarborgd blijft. 'We krijgen daarbij steeds meer ervaring met ecologisch schonen. Goed voor het leven in en rond de sloot.'

'Als je door een iets andere werkwijze kunt bijdragen aan meer slootleven is het goed om kennis en ervaringen hierover te delen', verzekert Maurice Steinbusch als beleidsmedewerker Agrarisch loonwerk bij branchevereniging Cumela. 'Dat is waarom we graag samenwerken met de andere partijen tijdens deze demo's.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer