Fryslân krijgt nieuwe landbouwvertegenwoordiger

Een nieuwe landbouwvertegenwoordiger komt per januari in het adviesorgaan van de Friese Gedeputeerde Staten, de Provinciale Commissie Landelijk Gebied (PCLG). Dat maakte provincie Fryslân woensdag bekend. LTO Noord-bestuurder Tineke de Vries verlaat de commissie.

Frysl%C3%A2n+krijgt+nieuwe+landbouwvertegenwoordiger
© niels de vries

Provinciale Staten hadden om vernieuwing gevraagd nadat Farmers Defence Force tijdens een protestactie bij het provinciehuis in maart gedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA) had aangegeven dat zij meer met de provincie wil overleggen.

De PCLG adviseert Gedeputeerde Staten over de uitwerking en uitvoering van beleid op het gebied van natuur, bos, openluchtrecreatie, landbouw en landschap. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de Friese gemeenten, waterschap, particuliere grondeigenaren en de sectoren landbouw, natuur en milieu en recreatie en toerisme. Naast een nieuwe landbouwvertegenwoordiger gaat de commissie ook op zoek naar een nieuwe vertegenwoordiger voor natuur.


Uitdaging

Omdat LTO Noord-bestuurder Tineke de Vries de langstzittende landbouwvertegenwoordiger is, moet zij samen met een vertegenwoordiger van natuur in juli de PCLG verlaten. Zij werd hier dinsdag van op de hoogte gebracht door gedeputeerde Hoogland. 'Gezien de verdeeldheid in de sector wordt het een uitdaging om met een gedragen voordracht te komen', verwacht De Vries

Provincie Fryslân spreekt van een 'vernieuwingsslag'. Komend halfjaar ligt de focus op het uitwerken van een advies om de werkwijze van de PCLG te vernieuwen. Met name op het gebied van transparantie naar de buitenwereld, het betrekken van experts bij adviesvorming en het werken met subcommissies voor de verschillende sectoren. In juli 2022 moet dit advies klaar zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer