239 melkveehouders weg bij FrieslandCampina

De vertrekkersregeling van FrieslandCampina wordt dit jaar gebruikt door 239 leden-melkveehouders. De vertrekkers leveren nu nog 272 miljoen kilo melk, goed voor een omzet van 10 miljoen euro.

239+melkveehouders+weg+bij+FrieslandCampina
© Arie Meijer

Dat bleek dinsdagavond tijdens een onlineledenbijeenkomst, waarin directeur Hein Schumacher en financieel directeur Hans Janssen een update gaven over de prestaties en strategie van het zuivelconcern. De webcast past in het voornemen van bestuur en directie om meer openheid en transparantie te geven over het reilen en zeilen van de onderneming. 'Daar heeft het de afgelopen periode wel eens aan ontbroken en het heeft mede bijgedragen aan de onrust binnen de organisatie', aldus Schumacher.

Tegenvallende financiële resultaten, het vertrek van financieel bestuurder Jaska de Bakker, hoofdbestuursleden die opstappen plus de nieuwe ledenfinanciering zijn de voornaamste oorzaken voor die onrust.


Kindervoeding

Over de huidige resultaten van de onderneming toonde Schumacher zich tweeledig. De winsten – tot wel 250 miljoen euro – die met name in Hongkong werden gemaakt op het gebied van kindervoeding zijn voorgoed passé. Op het vaste land van China draait de afzet van het kindervoedingsmerk Friso stabiel, maar dat vergt wel meer inspanningen en investeringen.


'In vergelijking met andere internationale zuivelondernemingen doen we het qua kindervoeding heel goed in China, maar het wordt wel steeds lastiger om het hoofd te bieden aan lokale zuivelondernemingen', stelt Schumacher. Het dalende geboortecijfer in Zuidoost-Azië werkt de verkoop van kindervoeding ook niet in de hand.


Consumentenproducten

Het gaat wel goed met de afzet van consumentenproducten, niet alleen in Nederland maar ook in Pakistan, Indonesië en in delen van Afrika. Ook de verkoop van speciale producten voor de horeca (het merk Debic) en de bakkerijen loopt, nu de coronapandemie in Europa op zijn retour is, weer voorspoedig.

Daarnaast maakt het zuivelconcern steeds meer winst met de verkoop van ingrediënten, onder andere voor de farmaceutische industrie. De versnelde reorganisatie die door FrieslandCampina is ingezet loopt volgens Schumacher volgens plan en zal enkele tientallen miljoenen euro's minder gaan kosten dan aanvankelijk werd begroot.


Overcapaciteit

Zorgen zijn er wel over de overcapaciteit bij verschillende fabrieken. FrieslandCampina heeft, vooruitlopend op de afschaffing van de melkquotering, veel te optimistisch geïnvesteerd in meer verwerkingscapaciteit. Inmiddels zijn dertien vestigingen gesloten en zullen ook in andere fabrieken aanpassingen moeten worden gedaan. De afschrijvingen van de nieuwe fabrieken drukken bovendien zwaar op het huidige bedrijfsresultaat.

Het feit dat er nu 239 leden vertrekken helpt daar niet bij. Bovendien kunnen momenteel geen nieuwe leden toetreden tot de coöperatie. Of dat zo blijft is de vraag. Bestuurslid Hans Hettinga gaf tijdens het webinar aan dat hij tijdens de driejaarlijkse evaluatie van het aannamebeleid hierover met de leden in gesprek wil.


Beluister het hele gesprek met Wunnekink in de NieuweOogst-podcast:

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer